TURSKI PREDSJEDNIK

Erdoan stiže u Albaniju i Srbiju: Prisustvovat će otvaranju džamije u Tirani, a potom se sastati sa Vučićem

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan danas stiže u posjetu Srbiji

Erdoan i Vučić. AP Photo / Darko Vojinovic

S. S.

prije 9 sati 52 minute

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) danas stiže u posjetu Srbiji, treći put u posljednjih nekoliko godina.

Erdoan će boraviti u zvaničnoj posjeti Srbiji danas i sutra, saopćio je Kabinet predsjednika Srbije. Navodi se da će mu domaćin biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, dok detalji posjete nisu saopćeni.

Prethodno je Erdoan posjetio Srbiju posljednji put u septembru 2022. godine. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je tada od turskog predsjednika pomoć u isporuci električne energije iz Azerbejdžana u Srbiju.

Aleksandar Vučić je izjavio tada da je s Erdoanom razgovarao o većoj vojnoj saradnji i većoj saradnji namjenskih industrija Srbije i Turske. Ponovio je da Srbija želi da kupi turske bespilotne letelice "Bajraktar", ali kupovina nikada nije i realizirana.

Tada je potpisan i protokol kojim je omogućeno putovanje državljana Srbije i Turske u te dvije zemlje s ličnom kartom. Prije toga turski predsjednik je došao u Srbiju 2019. godine, kada je obilježeno 140 godina diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Zbog dosadašnjih ulaganja u razvoj infrastrukture Novog Pazara, predsjednik Turske u aprilu 2018. godine je proglašen počasnim građaninom tog najvećeg grada sandžačke oblasti, na jugu Srbije. Šest mjeseci prije toga, 2017. godine, Erdoan je i posjetio Novi Pazar, gdje ga je, na centralnom trgu ispred gradske kuće, dočekalo više hiljada stanovnika.

Prije toga Erdoan će biti u Albaniji, gdje će prisustvovati otvaranju Tiran Namazgah džamije, inače najveće na Balkanu, čiju je izgradnju finansirala Turska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.