UPALJENI ALARMI

Ljudi čamcem dolaze do kuća: Dunav već poplavio dijelove naselja u Srbiji

Iako stručnjaci navode da poplave neće ugroziti Srbiju, u okolini srbijanske "dunavske kapije" stanovništvo je spremno i za najgore scenarije

Dunav već poplavio pojedina naselja u Srbiji. Dnevnik.rs

E. Ć.

prije 5 sati 53 minute

Katastrofalne poplave u Centralnoj Evropi upalile su alarme i u Srbiji. 

Iako stručnjaci navode da poplave neće ugroziti Srbiju, u okolini srbijanske "dunavske kapije" stanovništvo je spremno i za najgore scenarije, prenosi Telegraf.

U subotnje jutro Dunav je na mjernom mjestu u blizini Bezdana, kod glasovite prevodnice koju su svojevremeno u poduhvatu izgradnje Velikog Bačkog kanala realizovala braća Kiš, dostigao kotu od 580 centimetara, što je još uvijek podaleko od 700 cm, što je ujedno i granica za početak vanredne odbrane od poplava.

Zvanične institucije, štabovi za vanredne situacije i eksperti Javnog preduzeća "Vode Vojvodine“ već su prije nekoliko dana izdali odgovarajuća upozorenja, naglašavajući da su bentovi (odbrambeni nasipi) i vodoprivredni objekti spremni za navalu vode iz gornjeg toka Dunava. 

Međutim, vlasnici kuća za odmor u Baračkoj, vikend naselju na samoj obali Dunava prije nekoliko dana su namještaj i ostali kućni "espap“ iz prizemlja digli na spratove svojih privremenih, ali i stalnih nastambi jer se plaše da će im se vikendice naći pod vodom.

Inače, ovo naselje počne da plavi čim voda pređe nivo od 520 centimetara, a vlasnici objekata su se navikli da im iz EPS-a isključuju struju kada se nivo Dunava približi cifri od 600 centimetara. 

S druge strane zaposleni u vodoprivrednim preduzećima čiji je posao da nadziru i Dunav, ne vide razloga za zabrinutost, ističući da su, za razliku od Mađarske i Austrije, odbrambeni nasipi u srpskom i hrvatskom dijelu podunavlja znatno više udaljeni od toka rijeke, pa nebranjena područja poput "Gornjeg Podunavlja“ i "Kopačkog rita“ lako prihvataju ogromne količine vode.

U iščekivanju visokog vodostaja voda iz Dunava je preventivno upuštena i u sistem DTD čiji su kanali, za sada, prihvatili dva metra vodenog stuba, pa je realno pretpostaviti da naselja duž regulisanoh kanalskih obala neće biti ugrožena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.