BEOGRAD

Makron danas stiže u dvodnevnu posjetu Srbiji: Susjedi žele 12 borbenih aviona

Planirano je da se Makron i Vučić obrate na Forumu o mladima i umjetničkoj inteligenciji

Tokom ranijih sastanaka Vučića i Makrona. Sarah Meyssonnier / Pool via AP

S. S.

29.8.2024

Francuski predsjednik Emanuel Makron dolazi danas u dvodnevnu posjetu Srbiji na poziv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Uoči posjete, Vučić je za RTS rekao da će s Makronom razgovarati o veoma bitnim pitanjima, kao i da se još uvijek razgovara o kupovini borbenih aviona "Rafale" te da cijena više nije pitanje, već određena jamstva.

Prema programu posjete, očekuje se da francuski predsjednik sleti na Aerodrom "Nikola Tesla" oko 18.05 sati, gdje će biti priređen doček.

Potom će uslijediti ceremonija svečanog dočeka ispred Palate "Srbija" s vojnim počastima. Sastanak Vučića i Macrona planiran je u 18.45 sati nakon čega će uslijediti ceremonija razmjene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsjednika.

Kako je najavljeno, dvojica predsjednika obrati će se medijima u 19.45 sati. Drugog dana posjete, Makron će otići u Novi Sad gdje će posjetiti Galeriju Matice srpske i obići nove postavke. Također, planirano je da se Makron i Vučić obrate na Forumu o mladima i umjetničkoj inteligenciji.

Prema protokolu, održat će se i ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu i obraćanje dvojice predsjednika. Francuski predsjednik prvi je put bio u službenom posjete Beogradu 2019. godine kada su dvije zemlje obilježile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.