OBJAVIO DPNCG

ODT Bijelo Polje utvrdilo da Hajdarpašić nije sprečavana da radi kad je snimala pretres kuće Zorana Lazovića

Državna tužiteljica Jelena Vučetić odbacila je 24. jula krivičnu prijavu policije zbog krivičnog djela prinuda

Advokat Radulović uložio žalbu. HRA

N. H.

22.8.2024

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Bijelom Polju neće pokrenuti krivični postupak zbog zastrašivanja i onemogućavanja novinarke Alise Hajdarpaišić da radi svoj posao 14. aprila ove godine, kad je snimala pretres porodične kuće bivšeg visokopozicioniranog zvaničnika sigurnosnog sektora Zorana Lazovića, saopćeno je iz Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG), prenose crnogorske "Vijesti".

Kako je saopćeno, državna tužiteljica Jelena Vučetić odbacila je 24. jula krivičnu prijavu policije protiv Vladana Kovačevića, Sakiba Čindraka, Radović Mikice i Aleksandra Žurića iz Bijelog Polja, zbog krivičnog djela prinuda, navodeći da novinarka nije bila fizički napadnuta.

Dodaje se da je pokrenut jedino prekršajni postupak protiv Čindraka, koji se na snimku dopisnice Televizije Vijesti iz Bijelog Polja vidi kako joj ne dozvoljava da snima dešavanja ispred kuće Lazovića u bjelopoljskom mjestu Orahovac.

- Novinarka je, preko pravnog zastupnika advokata Veselina Radulovića, uložila pritužbu Višem tužilaštvu u Bijelom Polju na odluku niže tužilačke instance, u kojoj se između ostalog navodi da je njegova odluka može biti podsticajna za one koji prijete i sprječavaju novinare da rade posao. "...Jer osumnjičeni ili neko drugo lice mogu fizički ometati novinara ili drugo lice koje obavlja poslova od javnog značaja i to na način kojim se ugrožava bezbjednost, a da za to ne odgovaraju samo ako ne upućuju direktne verbalne prijetnje" -  piše u saopćenju koje potpisuje generalna sekretarka DPNCG-a Mila Radulović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.