OBILNE PADAVINE

Potop u Srbiji, upozorenje meteorologa: Veoma opasno raste nivo jedne veće rijeke

Kiša s pljuskovima širom Srbije nastavit će se i u toku poslijepodneva i večeri

Obilne padavine uzrokuju velike probleme. Printscreen

H. J. I.

16.6.2023

Kišni talas nastavlja se u Srbiji, situacija s poplavama i bujicama je vrlo kritična u mnogim dijelovima zemlje.

Srbija i naše područje pod utjecajem su snažnog ciklona, čiji se centar u prizemlju nalazi iznad Jonskog mora i juga Grčke, dok se centar na visini nalazi iznad centralne Evrope. Istovremeno, nad našim područjem u sklopu visinskog ciklona prostire se i veoma duboka visinska dolina i to sve do Mediterana.

Ogromne količine padavina

I ovog poslijepodneva kiša pada u većem dijelu Srbije i praćena je pljuskovima, a najobilnijih padavina trenutno ima na istoku zemlje.

Kiša s pljuskovima širom Srbije nastavit će se i u toku poslijepodneva i večeri, a najmanje padavina bit će u Bačkoj i u Sremu.

U posljednjih 36 sati širom Srbije pale su ogromne količine padavina, a najviše u centralnim predelima i Rasinskom okrugu, lokalno i do 100 mm. Kako je zemljište već natopljeno i prezasićeno vodom, a rijeke imaju visok vodostaj, novi talas padavina samo je pogoršao već veoma kritičnu situaciju, pa se danas mnogi predjeli Srbije bore s poplavama i bujicama. Inače, širom Srbije od početka juna pale su ogromne količine padavina, pri čemu su padavine zbog lokalnih pljuskova i oluja bile neravnomjerno raspoređene, pa su tako neke lokacije dobile za par sati padavine koje u prosjeku padnu za mjesec, a svega nekoliko kilometara dalje nije bilo ni kapi kiše.

Ove sedmice padavine nisu lokalnog karaktera, već na nivou većeg dijela Srbije, pri čemu je samo od početka ove sedmice ponegdje palo više od 250 mm, a od početka juna više od 300 mm kiše, što je i za tri puta veća količina padavina nego što u prosjeku padne tokom cijelog juna. Najmanje padavina ove sedmice bilo je na sjeveru Vojvodine, čak su mnoga područja prošla i bez kapi kiše.

Gdje je najkritičnija situacija

Najkritičnija situacija je u centralnim, zapadnim, istočnim i jugoistočnim predjelima. U više od 45 opština i gradova proglašeno je vanredno stanje. Poplave su rušile mostove, nosile vozila, a uništavale puteve. Evakuisano je više od 120 osoba. Prethodne noći rijeka Lepenica poplavila je Kragujevac.

Usljed veoma obilnih padavina izlili su skoro svi manji tokovi u slivu Zapadne, Južne i Velike Morave, a kritično je bilo i u slivu Kolubare. Sada ogromna količina vode ide ka Velikoj Moravi, tako da će ova rijeka u naredna 24 do 48 sati zabilježiti ogroman porast, ponegdje i više od dva metra, uz prevazilaženje redovne odbrane od poplava.

U naredna 24 sata širom Srbije i dalje se očekuju kiša i pljuskovi s grmljavinom, a najobilnijih padavina bit će u centralnim i sjeveroistočnim predjelima Srbije, u Pomoravlju i u Braničevskom okrugu, uz dodatnih 30 do 50 mm kiše, lokalno na sjeveroistoku i više, pri čemu se ogromna opasnost očekuje na manjim bujičnim tokovima, a potencijalna opasnost očekuje se i na slivu Peka, Mlave i Timoka, uz izlivanja manjih tokova u slivovima ovih rijeka.

Očekuju se poplave i bujice

Na mnogim lokacijama poplave i bujice se očekuju zbog nemogućnosti da odovodni i kanalizacioni sistemi prihvate ogromnu količinu atmosferske vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Kada je riječ o Dunavi i Savi, nivo ovih rijeka ima srednji vodostaj i narednih dana neće bilježiti značajnije promjene, tako da nema opasnosti od kritičnih vrijednosti i poplava.

Padavine će se nastaviti i tokom subote, ali će u Vojvodini, osim na jugu i istoku Banata biti suvo. Dobra vijest je da će padavine u subotu do kraja dana slabiti, ali se na jugu i istoku Srbije očekuju i u nedjelju ujutro i prijepodne, pri čemu će u drugom dijelu uslijediti razvedravanje.

Stabilizacija vremena koja se očekuje u nedjelju bit će uvod u pravo ljetnje i sunčano vrijeme od ponedjeljka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.