PREMIJER HRVATSKE

Plenković: Povećavamo kapacitet LNG-a na 6,1 milijardu kubika plina, bit će i za Sloveniju, BiH i Mađarsku

Regija između tri mora iznimno je važna za Hrvatsku jer na nju otpada više od trećine hrvatskog uvoza i izvoza, a s tog područja joj dolazi 40 posto turista

Andrej Plenković. Reuters

H. J. I.

20.6.2022

Hrvatska će proširiti kapacitet LNG terminala na Krku s 2,9 na 6,1 milijardi kubičnih metara plina, najavio je u ponedjeljak na susretu Inicijative triju mora u Rigi premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Inicijativa triju mora neformalna je politička platforma dvanaest zemalja smještenih između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora čije su suosnivačice Hrvatska i Poljska, a cilj jačanje energetske, saobraćajne i infrastrukturne povezanosti. Ovogodišnji sastanak na vrhu Inicijative održava se u Rigi.


Koridor Vc

Premijer Plenković je u svom obraćanju skupu najavio podizanje kapaciteta LNG terminala na Krku s 2,9 na 6,1 milijardi kubičnih metara plina, čime Hrvatska "ide daleko iznad potreba hrvatskih privrednika i kućanstava".

- Time omogućavamo Hrvatskoj da postane regionalno energetsko čvorište, korisno i za nama susjedne zemlje, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku.

Premijer je na skupu razgovarao i o cestovnoj povezanosti, s naglaskom na koridor Vc koji povezuje Hrvatsku, Mađarsku i BiH i dolazi do Ploča.

Inicijativa pokrenuta 2015. na prijedlog tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njenog poljskog kolege Andrzeja Dude, čiji je prvi skup bio u Dubrovniku, danas ima i investicijski fond trenutno vrijedan 928 miliona eura.

Sudeći po riječima američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony), novim američkim ulaganjem on će nakon skupa u Rigi daleko premašiti vrijednost od milijarde eura.

Plenković naglašava da je investicijski fond Triju mora najlogičniji put za ulaganja u energetske, saobraćajne i digitalne projekte u Hrvatskoj.


Hrvatska predlaže 11 projekata

HBOR sudjeluje u fondu od 2020. s 20 miliona eura. Hrvatska fondu predlaže 11 projekata.

- Budući da je riječ o razvojnoj banci koja ima izvrstan uvid u potrebe finansiranja različitih projekata u Hrvatskoj, siguran sam da to može biti najbolji, najlogičniji i najkorisniji put kako da se kanaliziraju i operacionaliziraju sredstva za projekte u Hrvatskoj - rekao je Plenković.

U Rigi, u koju je stigao niz čelnika država, održava se i poslovni forum na kojem sudjeluju hrvatske kompanije poput Končara, Luke Rijeka i Plinacroa.

- To je odlična prilika da uspostave kontakte, da razmjene informacije i da u konačnici potpišu neki ugovor o poslovnoj saradnji - rekao je hrvatski premijer.

Regija između tri mora iznimno je važna za Hrvatsku jer na nju otpada više od trećine hrvatskog uvoza i izvoza, a s tog područja joj dolazi 40 posto turista.

- Hrvatskoj je ovaj krug zemalja vrlo interesantan, a one su u konačnici i dio našega srednjoevropskog identiteta - zaključio je Plenković koji će se u latvijskoj prijestolnici bilateralno susresti s predsjednikom te zemlje Egilsom Levitsem i potpredsjednikom Googlea Karanom Bhatiom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.