VASKRS

Mitropolit Joanikije služio vaskršnju liturgiju u hramu Hristovog vaskresenja u Podgorici

Veliki broj vjernika prisustvovao je jutrošnjoj liturgiji u glavnom gradu Crne Gore

E. Ć. / Anadolija

24.4.2022

Sa vaskršnje liturgije u hramu Hristovog vaskresenja. Anadolija

Najveći hrišćanski praznik u godini, Vaskrs, danas proslavljaju vjernici pravoslavne vjeroispovijesti. U hramu Hristovog vaskresenja u Podgorici, vaskršnju liturgiju služio je mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije sa sveštenstvom, javlja Anadolu Agency (AA).

Veliki broj vjernika prisustvovao je jutrošnjoj liturgiji u glavnom gradu Crne Gore. Vjernici su, kako to običaj nalaže, ovaj dan pri ulasku u hram sa sobom nosili jaja.



Da oružje uzmakne pred dijalogom

Današnji praznik se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće, kao i njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom. Mitropolit Joanikije, u svojoj vaskršnjoj poslanici, između ostalog, pozvao je, kako je rekao, blagovjerni narod u Crnoj Gori "da što prije prevaziđe svoje stare i nove podjele".

- Gledajući oko nas na duboke podjele, na sveopštu zabrinutost zbog narastanja nesporazuma i umnožavanja sukoba u cijelom svijetu, pozivamo naš blagovjerni narod u Crnoj Gori da što prije prevaziđe svoje stare i nove podjele. U bratskom miru i međusobnom poštovanju je zalog našeg opstanka i svakog napretka - kazao je Joanikije.

Istakao je da "moleći se za mir i bratsku slogu u Crnoj Gori, ne zaboravljamo ni dragu nam mnogostradalnu Ukrajinu".

- Neka Gospod koji je po riječi apostola jedne i druge sastavio ujedno i krstom svojim ubio neprijateljstvo, učini mir među duhovnim potomcima svetog kneza Vladimira – Rusima i Ukrajincima. Neka oružje zaraćene i zavađene braće što prije uzmakne pred dijalogom, da bi se vratio mir i spokojstvo blagoslovenoj Ukrajini i cijelom njenom narodu - rekao je mitropolit Joanikije.

Otvorena vrata srca za sve Ukrajince

Saosjećajući sa njihovom nesrećom, kako je rekao, "vrata naših srca i domova biće otvorena za sve Ukrajince koji su izbjegli u Crnu Goru".

- Spremni smo da im pomognemo u svakom pogledu, a ponajviše da im pružimo bratsku ljubav i utjehu sve dok ih Bog ne obraduje povratkom njihovoj otadžbini - rekao je Joanikije.

Vaskrs se slavi tri dana, a pravoslavni hrišćani se narednih 40 dana pozdravljaju riječima "Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse". Pravoslavni vjernici se nakon liturgije okupljaju u domovima uz svečanu trpezu na kojoj dominira crveno jaje i vaskršnji hljeb. Običaj je da na stolu stoje obojana i ukrašena jaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.