ZAGREB

Beroš otkrio: Većina zaraženih umire s virusom, ali ne od virusa

Pojasnio je i kako Hrvatska relevantnim podatkom drži broj umrlih osoba na broj oboljelih

Vili Beroš. Agencije

Avaz.ba

15.4.2020

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš kazao je danas da većina zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj umire s virusom, ali ne od virusa.

- Većina ih umire s virusom, a ne od virusa - odgovorio je Beroš na upit Hrvoja Zekanovića (HRAST) u raspravi o izmjenama Zakona o zaštiti građanstva od zaraznih bolesti.

Pojasnio je i kako Hrvatska relevantnim podatkom drži broj umrlih osoba na broj oboljelih, a ne broj umrlih na ukupan broj stanovnika te da ne stoji njegova tvrdnja da je Hrvatska po tome među lošijima.

Vili Beroš. Agencije

Beroš je priznao da domovi za starije jesu problem i da u njima situacija nije jednostavna, ali i poručio da Hrvatska neće po uzoru na Švedsku odlučiti ne tretirati osobe starije životne dobi istaknuvši da je svaki život jednako važan.

- Problem u domovima je s radnicima koji čak i jesu radili u dvije smjene i mijenjali se, no čak i veće zemlje kao što su Njemačka, Italija, Francuska tu nisu uspjele - kazao je Beroš i otkrio kako razmišljaju o modalitetu kako očuvati ne samo korisnike nego i radnike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.