PANDEMIJA

Epidemiolog Kon objasnio hoće li se korona širiti sa snježnim padavinama

Svi virusi opstaju na niskim temperaturama, uprkos našim ubjeđenjima da kad je hladno, virusi ne djeluju, kaže Kon

Kon: Svi virusi opstaju na niskim temperaturama. Telegraf.rs

Avaz.ba

24.3.2020

Na današnjoj konferenciji za medije koja je počela u 15 sati poznati srbijanski epidemiolog dr. Predrag Kon, odgovarajući na pitanje je li snijeg opasan zbog koronavirusa, naveo je da o tome nije bilo razgovora s kolegama iz Kine, ali i objasnio kako se virusi ponašaju u kontaktu sa snježnim pokrivačem, piše "Telegraf".

- Svi virusi opstaju na niskim temperaturama, uprkos našim ubjeđenjima da kad je hladno, virusi ne djeluju. To nema veze. Koliko se zadržava na snjegu? Vjerovatno duže nego na toplom vremenu, tu nema dileme - objasnio je Kon.


Kon: Svi virusi opstaju na niskim temperaturama. Telegraf.rs

Kako je dodao, virus se nalazi u sekretima čovjeka i ako njima na bilo koji način zagadi snježnu površinu, sigurno da će tu virus ostati nešto duže.

- Kako će se ponašati sa snijegom, nisam o tome mnogo razmišljao, ali ne vidim da je to nešto mnogo opasno ako se poslije toga peru ruke. To je najvažnije od svega - naveo je Kon i još jednom podsjetio koja je prva i najvažnija stvar koju treba uraditi kako bismo spriječili širenje opasnog koronavirusa.

Na njegove riječi nadovezala se i dr. Ivana Milošević s Infektivne klinike, koja je navela da se virusi ne mogu razmnožavati u snijegu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.