VANREDNO STANJE

Srbija od večeras zatvorena, na granicama i vojska

Plaćanje računa za penzionere i domaćinstva u kojima ima penzionera odloženo za tri mjeseca

Na granicama i vojska. Avaz

Avaz.ba

15.3.2020

Granice Republike Srbije će od večeras biti zatvorene, rekla je premijerka te zemlje Ana Brnabić za RTS. 

Granice ostaju otvorene za državljane Srbije koji se vraćaju iz inozemstva, za diplomate i strane državljane s boravišnom dozvolom. Uz to, kao nova mjera Vlade, donesena je odluka da plaćanje računa za penzionere i domaćinstva u kojima ima penzionera bude odloženo, i to za tri mjeseca - navela je Brnabić.

Dodala je da će od 1. aprila biti povećane plaće u zdravstvu, te istakla kako je "likvidnost odlična, kao i stanje budžeta".

- Nemamo problem s platama i penzijama, penzionerima odlažemo plaćanje računa za februar, mart i april, bez kamate - rekla je premijerka Srbije.


Ana Brnabić. Avaz

Od večeras su granice Srbije zatvorene i na njima će biti vojska, istakla je Brnabić, napomenuvši da će ono  pomagati sanitarnoj inspekciji i graničnoj policiji.

Srbija se zatvara večeras - rekla je premijerka te zemlje za RTS. 

Brnabić je kazala i kako je "najjača moguća preporuka ljudima da sjede kod kuće i budu u samoizolaciji. 

- Predškolske, školske i visokoškolske ustanove će od sutra ujutru biti zatvorene - podsjetila je Brnabić.

Svi koji mogu da rade od kuće, treba da rade od kuće, oni koji ne mogu, što nije slučaj u najvećem broju sektora, osim u proizvodnim, tu će morati da se poduzmu zaštitne mjere, dodala je ona te zamolila sve da imaju razumijevanja. 

- Nema mjesta za paniku. Imali smo sastanak na dnevnom nivou gdje smo donijeli odluku o zabrani iznosa strateških proizvoda. Dakle nema nestašica u tom smislu, može da se desi da je raf prazan. Apel ljudima da ne kupuju količine koje ne mogu da iskoriste u narednih mjesec dana. Zaista je važna solidarnost, ovo nije borba Vlade Republike Srbije i predsjednika, ovo je borba svih nas - poručila je Brnabić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.