ODLUKE

Marković: Stavovi DF-a i advokata da je odluka nezakonita pali u vodu

CdM

12.12.2018

Premijer Crne Gore Duško Marković kazao je da današnja odluka Ustavnog suda potvrđuje zakonitost rada Višeg i Apelacionog suda i zakonitost njihovih odluka. 

- Stavovi DF-a i njihovih advokata da je ta odluka nezakonita je pala u vodu. Ustavni sud je na osnovu ustavne žable pokrenuo ocjenu ustavnosti člana 119 ZKP-a. Vidjet ćemo kako će se taj postupak završiti. Možda će biti potvrđena ustavnost, možda neće - kazao je on, piše CdM.

Današnja odluka je, dodaje šef Vlade Crne Gore, potvrdila da su institucije kredibilne, sposobne, autonomne i spremne da izvršavaju zadatke.

Na pitanja o eventualnoj odgovornosti ukoliko se neko zakonsko rješenje proglasi neustavnim, premijer je rekao da tu odgovornosti nema, te da je to pravo pojedinaca i subjekata u društvu da pokreću postupke ustavnosti.

- Govorili su da je Viši sud postupao nezakonito, vidjeli ste da je Ustavni sud rekao da nije. Govorili su da je Apelacioni sud donio nezakonitu odluku, Ustavni sud je potvrdio da je odluka Apelacionog suda zakonita. Da je specijalni tužilac postupao u skladu sa ovlaštenjima ZKP-a odnosno člana 119 – dakle zakonito - rekao je Marković.

Ali istovremeno, dodao je on, Ustavni sud je uvažio zahtjeve podnosilaca ustavne žalbe da pokrene postupak ocjene ustavnosti toga člana.

- Ko kaže da će biti neustavan? Možda hoće možda neće. Dakle, ovdje sudovi u Crnoj Gori rade svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonom i ja sam danas ponosan na tu činjenicu jer nijedna odluka u postupku poslanika Medojevića nije pravno obesnažena - naglasio je Marković.

Ovo je, ističe on, poruka da se ljudi ne mogu optuživati kako to radi Nebojša Medojević.

- Ne možete reći za bilo kog građanina ili funkcionera da je silovatelj, a da za to ne ponudite dokaze. Zamislite kad bismo kreirali takav ambijent u zemlji. Sutra bi mogao u toj situaciji da se nađe neko od vas ili neko iz vaših porodica. Ne može toga biti i neće biti! Dakle, danas slavi pravo i zakonitost u Crnoj Gori, a ne nasilje i neodgovornost iza kojih stoji Demokratski front - jasan je Marković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.