REGION

Čeda Jovanović - Siromah koji ima milione, jahtu, Audi Q7

Avaz.ba

19.10.2017

Čedomir Jovanović pronašao je rupu u zakonu pa višemilionsku imovinu, poput džipa i jahte, prijavljuje na druge, a u javnosti se i dalje predstavlja kao skroman političar , piše Kurir.

Lider LDP Čedomir Jovanović pronašao je način kako da sakrije višemilionsku imovinu koju posjeduje.

Naime, Jovanović svoju ličnu imovinu, u kojoj su i džipovi i jahte, prijavljuje na firme s kojima je povezan ili ih drže njemu bliski ljudi, pa zato on nije dužan da to bogatstvo prijavi i Agenciji za borbu protiv korupcije otkriva Kurir.

On je prema zvaničnoj imovinskoj karti, skoro siromah pošto nema ni nekretnine, ni automobile, a ni ušteđevinu u banci.   

- Svi znaju da Čeda živi bahato, da vozi najskuplja kola i da ljetuje na najskupljim destinacijama, a sve to dok se u javnosti predstavlja kao skroman političar. Njegova zvanična imovinska karta je skromna, ali ne zato što on stvarno ništa nema nego zato što je svu svoju imovinu prijavio na druga lica - otkriva izvor Kurira i dodaje: 

- Tako je skoro u Hrvatskoj otkriveno da ima skupu jahtu, ali se ispostavilo da je ona u vlasništvu neke ofšor firme s kojom je povezan. Međutim, još je zanimljiviji slučaj luksuznog audija "Q7 Quatro“, koji je on godinama koristio, ali je zvanično bio u vlasništvu firme "Agroposlovi", koju je vodila njegova žena Jelena. To je otkriveno kad je ta firma, koja se bavila poslom s tjesteninama i brašnom, otišla u stečaj, a zajedno s njom i skupi džip, koji je država prodala za 1,7 miliona dinara da bi namirila dio dugova preduzeća.


Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava kaže da Jovanovićev primjer pokazuje koliko postojeći zakon obesmišljava sistem kontrole imovine političara. 

- Svaki funkcioner može da osnuje preduzeće sa 100 dinara osnivačkog kapitala i tada kreću akrobacije. Firma je odličan alibi za luksuzan život političara, jer formalno vlasnik imovine preduzeća je pravno lice koje kupuje, prodaje, ugovara kredite i pozajmice, zaključuje ugovore o lizingu. 

Tako i imate jednostavan primjer da je firma za proizvodnju brašna i tjestenina vlasnik automobila Audi Q7“, koji na kraju završi u stečajnoj masi. Nije praktično da to bude dostavno vozilo za prijevoz brašna i makarona, kao što ni jahta sigurno nije osnovno sredstvo za rad nekog Čedinog preduzeća - kaže on.

Jovanović nije odgovorio na pitanja Kurira.

U nedavnoj ispovjesti "Nedeljniku", Jovanović je govorio o svom ljetovanju u Hrvatskoj, gdje je, inače, naletio na naprednjaka Zorana Babića: 

- Imam divne prijatelje na Visu, iz Komiže. I s njima odlazim kod našeg prijatelja Ivana, koji drži fiš bar na Paklenim ostrvima - to je jedno od najfinijih mjesta u Hrvatskoj. Lijepa uvala, mladi ljudi, najperverzniji meni koji možeš da zamisliš. I pod baldahinom ležimo Andrej Nosov i ja. Tri po podne, separe, ja pijem neku votku s lajmom...

NAVODNI SIROMAH

- Plata od 105.000 (poslanička)

- njiva 1.420 m2

- oranice 73,06 ara

- bašta 3,80 ari

- kućište sa dvorištem i kućom 0,73 ara

- livada 12,34 ara

- motocikl

- nema ušteđevine

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.