REGION

Ruski helikopter za gašenje požara sletio na niški aerodrom

Avaz.ba

3.8.2017

Ruski helikopter MI-8 sletio je na aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu, sa zadatkom da u slučaju potrebe pomogne u gašenju požara na teritoriji Srbije.

Helikopter će iz preventivnih razloga biti smješten na niškom aerodromu u periodu od 2. do 31. augusta na osnovu Sporazuma Vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti humanitarnog reagovanja u vanrednim situacijama.

Kapetan posade ruskog helikoptera Vladimir Serežev je po dolasku u Niš rekao da je helikopter stigao i da je predat Rusko srpskom humanitarnom centru, a biće korišten za dežurstvo u predstojećem periodu. 

On je dodao da je u pitanju provjerena letjelica koja u sklopu svog mehanizma može obavljati više zadataka, od monitoringa i izviđanja terena, različith vrsta sanitarnih zadataka i spašavanje ugroženih lica.

Serežev je dodao da će posada raditi savjesno i odgovorno na svojim zadacima.

Srđan Mitrović, načelnik uprave za vanredne situacije u Nišu, poželio je dobrodošlicu posadi ruskog helikoptera.

- Na osnovu sporazuma Vlade Srbije i Ruske Federacije vezano za humanitarne misije u vanrednim situcijama, letjelica MI 8 je sletila u Niš sa zadatkom pomoći našoj službi - kazao je on i dodao:

- Nastavljamo sa praksom ranijih godina kada su letjelice ruskog ministarstva za vanredne situacije Ruske federacije bile na ovom aerodromu prisutne sa zadatkom gašenja -

On je dodao da je zbog nepovoljnih vremenskih prilika povećan broj požara na otvorenom prostoru i da su sve jedinice na svojim zadacima.

Bojan Glamočlija, direktor Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu rekao je da je ovo nastavak saradnje Vlade Srbije i Ruske Federacije.

- Ovaj helikopter je nama bio prijeko potreban jer imamo dosta požara na otvorenom - rekao je on.

Prema njegovim riječima, helikopter je stavljen na raspolaganje Vladi Srbije, odnosno Sektoru za vanredne stiacije, i biće tu minimum mjesec dana, a maksimum koliko Vlada Srbije bude rekla da je potrebno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.