REGION

Mike Pence: SAD na Balkanu žele odlučnu borbu protiv korupcije

Mike Pence ( Agencije)

S. NUMANOVIĆ

31.7.2017

Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Podgorice

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence doputovao je u višednevnu evropsku turneju.

Kako su objavili američki zvanični izvori, Pence je posjetom Talinu počeo turneju. On je već obavio razgovore s premijerom Estonije Juri Ratasom.

Sigurnosna saradnja

Kako je sam Pence objavio, u Estoniji razgovara o jačanju odnosa SAD i te države u oblasti sigurnosti i digitalnog tržišta.

Pence će se, pored susreta s premijerom Estonije, sastati i s čelnicima Latvije i Litvanije.

Uz poboljšanje međusobne saradnje, potpredsjednik SAD-a s čelnicima tri baltičke države razgovarao je i o čvršćoj saradnji unutar NATO saveza.

Njih, kao i lidere Gruzije, Pence ima namjeru uvjeriti i u čvrstu podršku, kako SAD-a, tako i NATO saveza u njihovom otporu ruskim pritiscima. To je posebno bitno Gruziji, gdje Pencea očekuje posebna dobrodošlica.

Ova zakavkaska republika ima posebno napete odnose s Rusijom koja je priznala otcjepljenje Južne Osetije i Abhazije, i u tim dijelovima Gruzije zvanična Moskva drži hiljade svojih vojnika.

Predsjednik Gruzije Giorgi Margvelashvili očekuje da Washington ohrabri aktivnosti ove države da pristupi NATO savezu. U tom cilju, ali i kao jasna demonstracija čvrstih odnosa s SAD-om, dan prije Penceovog dolaska u Tbilisi, gruzijska i američka vojska započele su vojne vježbe koje će trajati 14 dana.

Balkanski susreti

Na kraju evropske turneje, Pence će doputovati u Podgoricu. Kako javljaju crnogorski mediji, radi se o prvoj posjeti najvišeg američkog zvaničnika u historiji te države.

Prema informacijama dostupnim "Dnevnom avazu", Pence će doletjeti specijalnim avionom "Boeing 737". Dočekat će ga premijer Duško Marković, s kojim ima poseban susret, kao i predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

Pencea u Podgorici, potom, očekuje sastanak Jadranske povelje. Radi se o regionalnoj asocijaciji utemeljenoj prije 14 godina, koja za cilj ima da omogući SAD-u da pomogne balkanskim državama, koje to hoće, da uđu u NATO.

Domaćini samita su vlade Crne Gore i Makedonije, a uz SAD, događaju prisustvuju i predstavnici BiH i Hrvatske, kao punopravnih članica, te Srbije, Kosova i Slovenije, kao promatrači.

Pence je pred evropsku turneju američkim novinarima izjavio da SAD na Balkanu posebno žele vidjeti mnogo kvalitetnije vlasti, provođenje neophodnih reformi, odlučnu borbu protiv korupcije i jasnu i čvrstu vladavinu zakona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.