GALA KONCERT

Koncertna sezona Sarajevske filharmonije bit će zatvorena uz dirigentsku palicu slavnog Zubina Mehte

Maestro Mehta dirigovao je Mocartov "Requiem" ratne 1994. godine u potpuno razrušenoj Vijećnici, dodao je

Dirigent Zubin Mehta. latimes.com

Dž. Vilajet Avdičević

12.7.2024

Sarajevska filharmonija je koncertnu sezonu u kojoj obilježava 100 godina djelovanja započela pod dirigentskom palicom Rikarda Mutija, a spektakularno će je završiti sa Zubinom Mehtom 13. jula, koncertom nazvanim "Sad je drugačije".

- Jubilarnu 100. umjetničku sezonu Sarajevska filharmonija završava gala koncertom koji se održava pod motom "Sad je drugačije". Orkestar za ovu priliku predvodi jedan od najvećih dirigenata današnjice, čovjek koji je na poseban način zadužio Sarajevo i Sarajevsku filharmoniju, maestro Zubin Mehta. Podsjećamo da je maestro Mehta dirigovao Mocartov "Requiem" ratne 1994. godine u potpuno razrušenoj Vijećnici i pod stalnom prijetnjom granatiranja, uzbuna i snajperske pucnjave. Tada je iz srca Sarajeva u svijet poslana snažna poruka borbe za mir, dostojanstvo i civilizacijske vrijednosti, a trideset godina kasnije maestro Mehta je ponovo u Sarajevu i dirigovat će u sada drugačijim uslovima - izjavio je direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce.

Za sve zaineteresovane koji nisu uspjeli doći do ulaznica bit će organizovan direktan prenos koncerta na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta putem dva LED ekrana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.