IZVEDBA VEČERAS

Na sceni Doma kulture Jajce večeras predstava "Othello"

U ovoj važnoj temi istražuje se kontekst ratnog veterana koji se vraća kući kao heroj, nakon što je gledao u najmračnije ponore ljudske duše

Predstava "Othello". domkulturejajce.ba

FENA

prije 2 dana

Predstava "Othello" koja je nastala u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) i Ulysses teatra iz Hrvatske, u režiji Oksane Dmitriieve biće izvedena večeras u okviru takmičarskog programa Pozorišnih igara u Jajcu.

Predstavu "Othello" Williama Shakespeara režirala je ukrajinska redateljica Oksana Dmitriieva, a kreativni tim uključuje ukrajinske autore, scenografa i kostimografa Mykhayla Nikolyeva, kompozitoricu Katerynu Palachovu i koreografkinju Innu Falkovu.

Dramaturginja predstave je Nejra Babić, a saradnici na projektu i producenti su Rade Šerbedžija i Lenka Udovički.

U predstavi igraju članovi Sarajevskog ratnog teatra SARTR: Alban Ukaj, Snežana Bogićević, Jasenko Pašić, Maja Salkić, Davor Sabo, Adnan Kreso, tri gostujuća glumca Ermin Bravo, Mehmed Porča i Mak Čengić kao i hrvatska glumica Ana Marija Brđanović.

"Othello" je jedna od najstrašnijih, a istovremeno najnježnijih tragedija Williama Shakespeara, a u fokusu priče su zavist, ljubomora, povjerenje, izdaja i, najvažnije od svega, ljubav.

U ovoj važnoj temi istražuje se kontekst ratnog veterana koji se vraća kući kao heroj, nakon što je gledao u najmračnije ponore ljudske duše. Rat dovodi zajednicu, ali i pojedinca, do spoznaje da postoje samo dvije kategorije - crno i bijelo, prijatelj ili neprijatelj, dobro ili loše. Nijanse sive nestaju. Na bojnom polju, svi resursi tijela usmjereni su na preživljavanje, pa je uvjet za opstanak da čovjek živi i reagira prema najosnovnijim instinktima, odbacujući složena višeslojna društvena pravila.

Ali jednog dana ratnici se vraćaju kući i moraju se iznova prilagoditi društvenim pravilima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.