ZAKAZANA I ZA VEČERAS

U Sarajevu izvedena predstava "Vjernik", ambijent Žute tabije izvedbi dao sasvim novu dimenziju

Oživljen je duh Sarajeva koji nikad nije zaboravljen

FENA

1.6.2024

Predstava "Vjernik“ u režiji Mirze Mušije, rađena prema romanu bh. književnika Edina Urjana Kukavice, izvedena je sinoć u Sarajevu u ambijentu Žute tabije.

Režiser Mušija i glumci Adem Smailhodžić, Irfan Kasumović i Mirza Bajramović odveli su publiku u vrijeme koje nas uči dobru, plemenitosti, ustrajnosti, podsjećajući čovjeka u ovoj priči o duhovnosti na njegovu čistu prirodu i suštinske vrijednosti postojanja. Oživljen je duh Sarajeva koji nikad nije zaboravljen, vodeći goste u drugu dimenziju.

Izvedbu ove predstave podržala je Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Autor romana Edin Urjan Kukavica ističe da je "Vjernik" i danas, kao i kada je prvi put objavljen 2012. godine, inovativno književno djelo.

- U osnovi, to je roman čiju radnju nije moguće opisati, kao što je njegovu fabulu nemoguće prepričati. U njemu istovremeno ima i nema puno likova jer se nakon izvjesnog vremena likovi tipski grupišu, međusobno poistovjete i uzajamno identificiraju, pretapajući se jedan u drugi, da bi se potpuno izgubili kao zasebne inteligibilne jedinice - rekao je.

Režiser Mušija ističe da je predstava dobila sasvim novu dimenziju u ambijentu Žute tabije.

- Svevremenske poruke, kojima obiluje ovaj dramski predložak, nastao po motivima romana Edina Urjana Kukavice, scenografski elementi, kostimi, muzika i glumačka igra, podignuti su na novi nivo stapajući se sa turističkim ambijentom Tabije, zvukovima ezana, crkvenih zvona, iznenađenim pogledima turista, sjajnim panoramskim pogledom na Sarajevo koje uranja u akšamski mrak, zvukovima jakog vjetra i mnogim drugim elementima koje ova predstava nema u klasičnom pozorišnom okruženju. Veliko zadovoljstvo mi je bilo steći ovo iskustvo. Nadam se da ćemo i večeras imati pun auditorij, vedro nebo i nadahnutu igru – rekao je Mušija.

Atmosfera sa sinoćnjeg duhovnog putovanja će se ponoviti, nadaju se organizatori, jer je predstava zakazana i za večeras za 20 sati na Žutoj tabiji. Ulaz je slobodan.

Sarajevsko izvođenje predstave “Vjernik”, u organizaciji INVENTA d.o.o., doprinos je diversifikaciji turističke ponude jer specifičnošću educira posjetioce o lokalnoj tradiciji, kulturi i baštini te dodatno promovira dimenziju duhovnog turizma koja je u svijetu izuzetno tražena.

U ovom smislu, "Vjernik", nastajao u produkciji Javne ustanove KSC Kakanj, pokazatelj je da se gostima i u ovom domenu itekako ima šta ponuditi, navode organizatori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.