KOMENTAR DANA

Praznik botova

Ono što je jedna od prvih naznaka približavanja izbora je i gomilanje botova i kvazianalitičara

Približavaju se izbori. Društvene mreže

6.9.2024

Uz nasmijana lica s plakata, koja su nas jutros dočekala širom države, počela je još jedna izborna kampanja.

Da je uveliko počela i ranije, pokazuju stotine hiljada maraka kazni zbog - preuranjene kampanje.

Ono što je jedna od prvih naznaka približavanja izbora je i gomilanje botova i kvazianalitičara.

Tako nas oni već nekoliko dana uvjeravaju da naziv mosta Hercegovina znači velikohrvatsku politiku i pokušaj vraćanja tzv. Herceg-Bosne.

Kako to naziv, koji je zapravo dio države BiH, i to baš onaj na teritoriji gdje se nalazi most, znači povratak tzv. Herceg-Bosne i velikohrvatsku politiku, nije niko uspio da pojasni.

Ipak, ponavljanje jednog te istog spina od botova i kvazianalitičara, uz koordinaciju jedne političke stranke, posebna je karakteristika izbornih kampanja. No, činjenice tu nisu ni bitne, nego se samo vodi onom logikom da 100 puta ponovljena laž postaje istina, barem kod onih koji su tu ciljana publika.

Možda bi neko mogao da shvati ljude koji žive od neke crkavice, pa pokušavaju na najjadnije načine da se domognu neke dnevnice, da li kroz botovanje ili čupanje plakata, ali kako shvatiti analitičare koji svoje sasvim pristojne akademske karijere bace niz vodu branjenjem neodbranjivog.

Jer ko se jednom kontaminira, uzalud mu poslije popravljanje ugleda. Svi će ih pamtiti po toj neslavnoj epizodi, ma šta kasnije uradili pozitivno. Pojednostavljeno rečeno, potrošeni su za jednokratnu upotrebu.

I tako će poslije mosta nametnuti još gomilu tema na kojima će iz dana u dan „jahati“, sve do izbora. Olako će lijepiti etikete izdajnika, a poslije izbora će svi zaboraviti da ti ljudi uopće i postoje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.