LIČNOST DANA

Kilijan Mbape: Ostvarenje sna

Tribine stadiona su bile ispunjene kao da se igra neka bitna utakmica

Mbape: Novi „Kralj“. Real Madrid

18.7.2024

Francuski fudbaler Kilijan Mbape (Kylian Mbappe) konačno je potpisao za Real Madrid i tako prekinuo višegodišnju transfer sagu. Godinama su ga priželjkivali u Madridu, a onda je spektakularno predstavljen na Santiago Bernabeuu pred više od 85.000 navijača.

U Madridu je sve bilo u znaku Mbapea, koji je išao putem svog idola - Kristijana Ronalda (Cristiano), jedinog čovjeka koji je prije njega bio tako spektakularno dočekan. Mbape je odrastao gledajući Ronalda, kao dječak je oblijepio zid sobe posterima Portugalca, gledao je snimak njegovog impresivnog dočeka u Realu 2009., a onda, 15 godina poslije - jednako spektakularan doček dobio je i on.

„Uno, dos, tres – Hala, Madrid“, uzviknuo je i dignuo ruke u zrak poput svog idola za erupciju oduševljenja punog stadiona, čije tribine su bile ispunjene kao da se igrala neka bitna utakmica.

Iako je ovo bila prava transfer saga, Mbape nas je sve naučio lekciju - snovi se ostvaruju kada na njima radite. Sve je moguće kada želite. Naravno, potreban je i talent koji Mbape ima na prestiž.

Otkad se pojavio na velikoj sceni, sve je zaludio - munjevito je brz, ima top u nozi i briljantnu tehniku, a, osim toga, vrsni je golgeter. Mnogi su ga brže-bolje prozvali „novim Kristijanom Ronaldom“, koji važi za jednog od najkompletnijih fudbalera ikada.

Kilijan Mbape rođen je 20. decembra 1998. u Parizu. Profesionalni fudbalski put počeo je u Monaku. U Pariz se vratio 31. augusta 2017., u transferu vrijednom 180 miliona eura. Pitanje je vremena kada će srušiti i Olivija Žirua (Olivier Giroud), najboljeg strijelca „Trikolora“ koji je dao 57 golova, devet više od čudesnog Mbapea.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.