KOMENTAR DANA

Teror mora stati!

Jedan ljudski život trebao bi da vrijedi jednako, međunarodno pravo mora važiti isto za sve

Eksplozije u Gazi. Anadolija

Alen Bajramovic

17.10.2023

Od početka izraelskih napada na pojas Gaze ubijeno je najmanje 2.750 osoba, dok se broj ranjenih procjenjuje na oko 9.700. Među žrtvama je i oko 800 djece! Svake minute u neku od bolnica koje još rade stiže po jedan ranjeni civil, a jučerašnji izvještaji danas već nisu tačni, jer napadi Izraela, koji traju od 7. oktobra, nastavljaju se i ulaze u novu fazu kada bi trebala uslijediti jedanput odložena kopnena ofanziva.

Stravični snimci iz Gaze rušenja kompletnih zgrada i kvartova, potresni prizori uplašenih civila, ranjenih i ubijenih mališana, ultimatumi Palestincima da napuste Gazu iako nemaju kud, naredba da milion stanovnika sa sjevera krene prema već krcatom jugu enklave, pogođeni civilni konvoji, bolnice i džamije kao mete… Sve su to dokazi da operacija koju izvodi izraelska vojska predstavlja više nego brutalan i nesrazmjeran odgovor na terorističke napade Hamasa, da se radi o napadu u kojem civilne žrtve ne samo da nisu važne već su i poželjne, koji ima za cilj mnogo više od eliminiranja ove militantne grupe, a nakon kojeg granice ovog dijela palestinske teritorije više neće biti iste.

Uostalom, ako je cilj uništenje Hamasa, zašto je sporna uspostava humanitarnog koridora kojeg već danima traži Svjetska zdravstvena i druge međunarodne organizacije i institucije, jer dok civili umiru na samo dvadesetak kilometara od njih, na teritoriji Egipta, nalaze se lijekovi i medicinska oprema koja im može spasiti živote.

Jedan ljudski život trebao bi da vrijedi jednako, kako nedužnih izraelskih civila ubijenih u monstruoznom i neshvatljivom napadu Hamasa, tako i Palestinaca, koji su prognani, obespravljeni, u geto zatvoreni bili i prije nastanka Hamasa. Kada bi se na svaki zločin odgovaralo još većim zločinom, svijet bi davno bio pretvoren u jedno veliko ratište i gomilu ruševina, umjesto zakona, trebali bi nam samo tenkovi i rakete.

Međunarodno pravo mora važiti jednako za sve, pa i na Bliskom istoku, gdje se, izgleda, davno ustuknulo pred silom. Uostalom, upozorenja da Izrael izvodi operaciju kolektivnog kažnjavanja palestinskog naroda po tonu teškim bombama, namjerno izaziva stradanja civila, provodi kampanju etničkog čišćenja, pa čak i genocid, sve su glasnija. Zato se ovaj, ali i svaki drugi sukob mora okončati za pregovaračkim stolom jer, ako uspije uništiti onaj u Gazi, Izrael će istovremeno stvoriti tri nova hamasa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.