OD 7. OKTOBRA

Više od 500 sportista ubijeno u izraelskom genocidu u Gazi

Od 7. oktobra 2023. godine skoro 300 fudbalera, uključujući i djecu, ubijeno je u izraelskim napadima

Pojas Gaze. Ali Jadallah/AA

Anadolija

prije 4 sata 26 minuta

U izraelskim napadima od oktobra prošle godine u Pojasu Gaze ubijeno je više od 500 sportista, sudija i sportskih zvaničnika, uključujući skoro 300 fudbalera, od kojih su mnogi bili djeca i članovi sportskih akademija, javlja Anadolija.

Lokalne zdravstvene vlasti objavile su da je u izraelskim napadima u godinu dana ubijeno skoro 42.000 Palestinaca, većinom žena i djece, a više od 97.100 je ranjeno.

Izraelski napadi utjecali su na palestinski sport. Ubijen je veliki broj trenera, sudija i sportista, uključujući i djecu.

Jedna od prvih žrtava bio je Hani Al-Masdar, trener palestinskog olimpijskog tima, koji je ubijen tokom izraelskih zračnih napada u januaru. U aprilu su tri mlada fudbalera akademije Al-Wahda u Gazi ubijena u napadima na Deir al-Balah.

U junu su ubijena trojica fudbalera Al-Ahli Gaze: Ahmad Abu al-Atta, Anas Iqilan i Muhammad Barakat. Barakat, kapiten tima, bio je poznat kao "Legenda Khan Younisa" zbog svoje dugogodišnje posvećenosti Omladinskom klubu Khan Younis.

Prvi palestinski olimpijski trkač Majed Abu Maraheel preminuo je u julu zbog otkazivanja bubrega, što je rezultat nestanka struje uzrokovanih raketnim napadima.

Hani Mesmeh, međunarodni sudija FIFA-e iz Palestine, takođe je ubijen tokom junskih zračnih napada.

Sredinom novembra 2023. palestinski odbojkaši Hassan Zuaiter i Ibrahim Qassi'a ubijeni su u bombaškom napadu na izbjeglički kamp Jabalia.

Izraelska ofanziva je desetkovala skoro 90 posto sportske infrastrukture u Gazi. Bombardovani su stadioni, sportske sale, objekti za treniranje...

U nekim slučajevima fudbalski tereni su prenamijenjeni u improvizirana groblja.

U januaru 2024. pojavio se snimak na kojem se vidi kako izraelske snage koriste stadion Yarmouk kao privremeni pritvorski centar za palestinske zatvorenike.

U aprilu je Palestinski nogometni savez (PFA) podnio peticiju FIFA-i, pozivajući na suspenziju Izraela i sankcije zbog kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava u Gazi.

Do septembra, nezavisna pravna procjena podržala je zahtjev PFA, preporučujući kaznene mjere protiv Izraelskog nogometnog saveza.

Prošle sedmice, Vijeće FIFA-e složilo se s peticijom PFA i pokrenulo istragu o navodnom kršenju ljudskih prava od strane Izraela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.