UŽARENO NA BLISKOM ISTOKU

Pripreme za kopnenu invaziju: Izraelska vojska ušla u Hezbolahove tunele

Vojska trenutno izvodi "ograničene prekogranične racije" kako bi "prikupila ili umanjila Hezbolahove sposobnosti da napadne Izrael"

Izraelski vojnik navodno u tunelu Hezbolaha. Times of Israel

N. H.

prije 2 sata 31 minutu

Pripadnici Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) su ušli u Hezbolahove tunele iskopane u blizini granice Libana u sklopu priprema za kopnenu invaziju, javio je "Wall Street Journal". 

Vojska trenutno izvodi "ograničene prekogranične racije" kako bi "prikupila ili umanjila Hezbolahove sposobnosti da napadne Izrael".

Kako navodi "WSJ", specijalne snage su ušle u mrežu podzemnih tunela za koje se smatra da je Hezbolah iskopao blizu "Plave linije", koja razdvaja Izrael od Libana. 

Libanska vlada spremna je u potpunosti provesti rezoluciju UN-a koja je imala za cilj prekinuti oružanu prisutnost Hezbolaha južno od rijeke Litani, kazao je privremeni premijer Nađib Mikati (Najib).

Mikati kaže da je Liban spreman u potpunosti provesti Rezoluciju 1.701 Vijeća sigurnosti UN-a iz 2006. i rasporediti libansku vojsku južno od rijeke, koja se nalazi 30 km (blizu 20 milja) od južne granice sa Izraelom.

Rezolucija 1.701 Vijeća sigurnosti UN-a zabranjuje Hezbollahu održavanje vojne prisutnosti južno od Litanija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.