VELIKA DRAMA

Ruski ratni razarač ispalio projektil upozorenja prema norveškom brodu, a onda je stigla obalna straža

Incident se dogodio u pomorskim graničnim područjima sjeverno od poluotoka Varanger

Velika drama. Screenshot

S. S.

prije 4 sata 52 minute

Ovo je ruski ratni brod, morate napustiti područje, bila je poruka koju je glavni zapovjednik norveškog ribarskog broda Ojstajn Orten dobio 12. septembra preko radija dok se njegova posada spremala izvaditi ribarski pribor iz vode, javlja Barents Observer.

Medijska stranica FriFagbevegelse je prva razgovarala s posadom ribarskog broda Ragnhild Kristine o zastrašujućem sukobu s ruskom mornaricom u Barencovom moru.

Incident se dogodio u pomorskim graničnim područjima sjeverno od poluotoka Varanger. Izvan teritorijalnih voda, ali u norveškoj isključivoj ekonomskoj zoni (EEZ). Tamo je ruska Sjeverna flota imala unaprijed najavljena vježbe gađanja u sklopu velike strateške vježbe Ocean-2024. No, vojna vježba i naredba da odu nisu uplašili Norvežane. "Odgovorio sam da ne dolazi u obzir da se mičemo. Htjeli smo parangale podignuti na brod", rekao je Orten za FriFagbevegelse.

Norvežani su se suprotstavili ruskom protupodmorničkom razaraču Admiral Levčenko, jednom od najvećih ratnih brodova ruske Sjeverne flote.

Petočlana posada

Ojstajn Orten i njegova peteročlana posada na malom 15-metarskom ribarskom brodu vidjeli su veliki ratni brod kako plovi prema njima i prvo su se zaustavili na udaljenosti od 200 metara. Ratni brod je tada uključio snažnu sirenu na oko 15 sekundi. Prema Ortenu, Admiral Levčenko je ispalio hitac upozorenja, a do eksplozije je došlo u vodi. "Bila je to snažna eksplozija, naš brod se tresao", svjedoči Orten.

Norveški ribari odlučili su zaploviti prema zapadu, a 163 metra dugačak razarač pratio ih je sve dok ribarski brod nije izašao iz opasne zone upozorenja. "Tamo je došla norveška obalna straža i razgovarala (preko radija) s ruskim brodom", dodaje.

- Imali smo brod obalne straže u tom području i znamo da je došlo do komunikacije između ruske mornarice i ribarskog broda - rekao je voditelj komunikacija s norveškim združenim stožerom, potpukovnik Vegard Finberg u telefonskom intervjuu za Barents Observer. "No, nema ničega iz naših izviđanja što bi moglo potvrditi bilo kakav hitac upozorenja", rekao je Finberg, ali je naglasio da su "ribari možda drugačije doživjeli situaciju".

Norveški ribari više su puta u proteklih nekoliko godina prosvjedovali protiv ekstenzivnog ispaljivanja municije i vježbi gađanja ruske mornarice u Barencovom moru. "Norveške vlasti moraju izvršiti pritisak na Rusiju kako bi prestala sabotirati norveško ribarstvo i brodarstvo", smatra Orten. "U idealnom slučaju, Rusi mogu postaviti poligon sjevernije, istočno i u svom području. Ne bi im trebalo dopustiti da zatvore norveška ribolovna područja", dodaje.

Nedavna studija, izrađena u suradnji Norwegian Defense Research Establishment (FFI), istraživačkog instituta koji provodi istraživanja i razvoj u ime norveških oružanih snaga, Univerziteta Nord i Barents Observera ruskih NOTAM-ova (obavijest koja se podnosi zrakoplovnim vlastima kako bi se pilote upozorilo na potencijalne opasnosti duž rute leta) u norveškoj isključivoj ekonomskoj zoni, pokazuje da se više vježbi Sjeverne flote odvija preko pomorske granice u Barentsovom moru.

Rusi šire područja vježbi

- Naša je studija pokazala da je posljednjih godina došlo do povećanja prosječne veličine ruskih mornaričkih područja za vježbe u Barentsovom moru te da se mnoga od njih proširuju preko norveško-ruske pomorske linije razgraničenja, izvan teritorijalnih voda obiju država - kaže Kristian Atland, viši istraživač FFI-ja.

- Drugim riječima, nalaze se dijelom u isključivoj ekonomskoj zoni Rusije, a dijelom u Norveškoj. Ruske vježbe s gađanjem bojevom municijom na dalekom sjeveru također traju duže nego što je to bilo prije - pojašnjava Atland.

Studija je objavljena u časopisu Scandinavian Journal of Military Studies.

Prošle jeseni Rusija je najavila raketna gađanja sjeverno i južno od Medvjeđeg otoka u norveškoj isključivoj zoni Barentsovog mora. Ovaj potez izazvao je strah norveških dužnosnika za kapacitete traganja i spašavanja u tom području u slučaju opasnosti. U maju ove godine Rusija je zatvorila područje zapadno od poluotoka Fishermen za topničku paljbu. Najbliža zona zabrane plovidbe bila je samo četiri nautičke milje od mjesta gdje se ruska kopnena granica s Norveškom dodiruje s morskom granicom u Barentsovom moru, piše Barents Observer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.