SARAJEVO

Helez i Vučinić o NATO integracijama Bosne i Hercegovine

Helez je istakao da velika većina stanovništva BiH podržava put BiH ka NATO savezu

Helez i Vučinić. MOBiH

FENA

jučer

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je u službenu posjetu primio ambasadora Vladimira Vučinića, šefa NATO Odjela za političke aktivnosti i podršku, koji je odnedavno raspoređen pri NATO Štabu u Sarajevu.

Uz Heleza bilo je i osoblje kabineta oba zamjenika ministra odbrane BiH, a razgovarano je o NATO integracijama Bosne i Hercegovine, dosadašnjim postignućima BiH, ali i preprekama na tom putu.

Helez je istakao da velika većina stanovništva BiH podržava put BiH ka NATO savezu.

Gostu iz NATO-a posebno je zahvalio na angažmanu NATO članica na provedbi inicijative za izgradnju odbrambenih kapaciteta (DCB) Bosne i Hercegovine. Helez je naglasio potrebu brže modernizacije Oružanih snaga BiH, posebno u kontekstu većeg opremanja oružanih snaga zemalja regije.

- Prema podacima iz Bruxellesa, u Fondu NATO-a za DCB trenutno je na raspolaganju oko 6,5 miliona eura. Moramo raditi još više na poticanju rasta tog fonda - naglasio je Helez.

Vučinić je naveo da BiH i dalje može računati na svaki vid pomoći Sjevernoatlantskog saveza, te je naglasio važnost sve veće političke prisutnosti NATO-a u našoj zemlji.

Pohvalio je činjenicu da je BiH već bila uspješan domaćin nekoliko sastanaka NATO-a na visokom nivou i najavio da će se u tome smjeru nastaviti i dalje.

- Uvijek ćemo podržavati teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, kao što smo i u protekla tri desetljeća. NATO neće dozvoliti sigurnosni vakum u BiH. Znamo za sve vaše poteškoće. Važno je imati stalan politički dijalog - konstatovao je Vučinić.

Sagovornici su se suglasili kako je bitno dobro razumjeti probleme s kojima se BiH suočava danas te kao posebno važan izdvojili rad na Programu reformi BiH i prijedlogu prvog Individualno prilagođenog programa saradnje s NATO-om za BiH (BiH-ITPP), saopćeno je iz MOBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.