ZAJEDNIČKI TEKST

Američki i britanski obavještajci: Putin neće uspjeti, uspon Kine je glavni izazov 21. stoljeća

CIA i SIS su "zajedno u otporu agresivnoj Rusiji i agresorskom ratu Putina protiv Ukrajine"

Vladimir Putin i Si Đinping. AP

N. Aj.

7.9.2024

Čelnici američke CIA-e i britanske obavještajne službe poručili su u zajedničkom tekstu za Financial Times da je nastavak politike podrške ukrajinskoj borbi protiv Rusije važniji nego ikad.

Komentar za Financial Times, koji su napisali direktor CIA-e Vilijam Barns (William Burns) i Ričard Mur (Richard Moore), šef britanske Secret Intelligence Service (SIS), prvi je zajednički tekst čelnika dviju obavještajnih službi, navodi Reuters.

- Partnerstvo leži u srcu posebnog odnosa između naših zemalja - napisali su.

Agencije su "zajedno u otporu agresivnoj Rusiji i agresorskom ratu (ruskog predsjednika Vladimira) Putina protiv Ukrajine", dodaje se u tekstu. 

Nastavak postojeće politike pomoći Ukrajini "vitalniji je nego ikad", zaključuju Barns i Mur.

- Putin neće uspjeti ugasiti suverenitet i nezavisnot Ukrajine - napisali su i dodali da će njihove obavještajne službe nastaviti pomagati ukrajinskoj obavještajnoj službi.

Barns i Mur istaknuli su da će nastaviti raditi na suzbijanju "bezobzirne kampanje sabotaže širom Evrope od ruske obavještajne službe" i njene "cinične upotrebe tehnologije" za širenje dezinformacija s ciljem "zabijanja klinova među nama".

Također su poručili da su reorganizirali svoje agencije kako bi se prilagodile usponu Kine, koju su nazvali "glavnim obavještajnim i geopolitičkim izazovom 21. stoljeća".

Agencije su, prema Barnsu i Muru, također "iskoristile naše obavještajne kanale za snažno obuzdavanje i deeskalaciju" na Bliskom istoku te rade na primirju u Gazi, koje bi moglo prekinuti "užasan gubitak života palestinskih civila" i dovesti do oslobođenja talaca koje je Hamas oteo u napadu na Izrael 7. listopada. Barns je glavni američki pregovarač u tim pregovorima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.