OZBILJAN NAPAD

HRW optužuje Izrael za moguće ratne zločine u napadu na jemensku luku Hodeidah

Analizirane satelitske snimke otkrile su da su spremnici nafte gorjeli najmanje tri dana, što je predstavljalo brigu za okoliš - navodi se u izvještaj

U Gazi sve porušeno. AP

FENA

19.8.2024

Čini se da su izraelski zračni napadi na jemensku luku Hodeidah prošlog mjeseca bili neselektivan ili nesrazmjeran napad na civile koji bi mogao predstavljati ratni zločin, saopćio je u ponedjeljak Human Rights Watch (HRW).

Izrael je saopćio da su 20. jula njegovi borbeni avioni napali vojne ciljeve Huta u blizini Hodeide.

Napad je bio usmjeren na naftna postrojenja i elektranu, a HRW je naveo da je ubijeno najmanje šest osoba i ranjeno najmanje 80.

To se desilo dan nakon što je bespilotna letjelica Huta napala izraelsko ekonomsko središte Tel Aviv, ubivši jednu osobu, što bi prema navodima HRW također moglo predstavljati ratni zločin.

U uzvratnim izraelskim zračnim napadima na Hodeidu pogođeno je više od dvadesetak spremnika za skladištenje nafte i dvije dizalice u luci, kao i elektrana u oblasti Salif u toj pokrajini, saopćio je Human Rights Watch.

- Čini se da su napadi nanijeli nesrazmjernu štetu civilima i civilnim objektima. Ozbiljna kršenja ratnih zakona počinjena namjerno, neselektivno ili nesmotreno, predstavljaju ratne zločine.

Analizirane satelitske snimke otkrile su da su spremnici nafte gorjeli najmanje tri dana, što je predstavljalo brigu za okoliš - navodi se u izvještaju HRW.

Iz izraelskog ministarstva vanjskih poslova nije bilo trenutnih komentara.

Hodeidah, koji je pod kontrolom Huta od 2021., od kritičnog je značaja je za dostavu hrane i drugih potrepština stanovništvu Jemena, koje ovisi o uvozu. Oko 70 posto jemenskog komercijalnog uvoza i 80 posto humanitarne pomoći prolazi kroz luku.

Huti su lansirali projektile i bespilotne letjelice na Izrael i prekinuli globalnu trgovinu kroz Crveno more kao odgovor na izraelski napad na Gazu, dodatno destabilizirajući Bliski istok dok rat u palestinskoj enklavi bjesni nakon 10 mjeseci.

Izrael tvrdi da su Huti izveli 200 napada protiv njega od početka rata u Gazi, mnogi od njih su presretnuti i većina njih nije bila smrtonosna.

Rijedak napad bespilotne letjelice Huta 19. jula koji je pogodio Tel Aviv podstakao je, međutim, Izrael da sljedeći dan najavi svoje prve napade na tu grupu.

Pokret Huti, službeno poznat kao Ansar Allah, saopćio je da će nastaviti napadati Izrael, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.