BLISKI ISTOK

Hamas neće učestvovati u mirovnim pregovorima u Kataru

Sjedinjene Države su objavile da očekuju da će se indirektni pregovori održati kao što je bilo planirano u katarskom glavnom gradu Dohi

Jahja Sinvar. Platforma X

FENA

15.8.2024

Hamas je u srijedu objavio da neće učestvovati u novoj rundi mirovnih pregovora o Gazi zakazanim za 15. august u Kataru, ali je zvaničnik upućen u pregovore rekao da posrednici očekuju da će naknadno razgovarati s palestinskom organizacijom.

Sjedinjene Države su objavile da očekuju da će se indirektni pregovori održati kao što je bilo planirano u katarskom glavnom gradu Dohi u četvrtak, te da je sporazum o prekidu vatre i dalje moguć, ali su upozorili da je hitno potreban napredak kako bi se spriječio širi rat, javlja Radio Slobodna Evropa.

Trojica viših iranskih zvaničnika su rekla da će jedino sporazum o primirju u Gazi spriječiti direktnu odmazdu Teherana protiv Izraela zbog ubistva Hamasovog vođe Ismaila Hanija na iranskoj teritoriji prošlog mjeseca.

- Izrael će poslati pregovarački tim na dogovoreni datum, 15. augusta, kako bi se finalizirale pojedinosti provedbe okvirnog sporazuma - rekao je portparol vlade David Mencer.

Hamas je izrazio skepticizam u vezi sa pregovorima, optuživši Izrael za odugovlačenje.

- Odlazak na nove pregovore omogućava okupaciji (Izraelu) da nametne nove uslove i iskoristi labirint pregovora kako bi izvela nove masakre - kazao je viši Hamasov zvaničnik, Sami Abu Zuhri.

Izostanak Hamasa ne isključuje mogućnost napretka s obzirom na to da njegov glavni pregovarač Halil Al-Haja živi u Dohi, a islamistička grupa drži kanale s Egiptom i Katarom otvorenima.

Upućeni izvor je rekao da Hamas želi da posrednici od Izraela dobiju "ozbiljan odgovor". Ako se to dogodi, grupa tvrdi da će se sastati s posrednicima nakon pregovora u četvrtak.

Hamas je kazao da bi pregovori "trebali istražiti mehanizme za implementaciju onoga što je dogovoreno u okvirnom sporazumu koji su dostavili posrednici, a koji bi postigao sveobuhvatno primirje, potpuno povlačenje izraelskih snaga, prekid opsade, otvaranje graničnih prelaza te obnovu Gaze kao i postizanje ozbiljnog dogovora o taocima i zatvorenicima".

Grupa je odbacila bilo kakvu ulogu SAD-a ili Izraela u Gazi nakon rata.

Rat u Gazi je počeo nakon što je Hamas, na popisu Sjedinjenih Država i Evropske unije kao teroristička organizacija, upao u južni Izrael 7. oktobra i pobio oko 1.200 ljudi te oteo 250 talaca.

Nakon Hamasovog pokolja, većinom civila, Izrael je pokrenuo ofanzivu na Gazu.

U borbama je, prema Ministarstvu zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa, poginulo najmanje 39.929 ljudi. Na toj palestinskoj teritoriji živi oko 2,3 miliona ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.