"OSVETA JE DUŽNOST"

Iran tvrdi da nema razlika po pitanju osvete Izraelu, desit će se kad-tad

Iranska misija pri UN-u je ustvrdila da će do odgovora doći, bez obzira na pregovore o prekidu vatre u Gazi

Iranski predsjednik Masud Pezeškijan. Anadolija

N. H.

10.8.2024

Medijska agencija "Tasnim", inače bliska Iranskoj republikanskoj gardi, prenijela je da ne postoje bilo kakve razlike između iranskih visokih dužnosnika o osveti Izraelu nakon atentata na Ismaila Hanijea (Haniyeh) u Teheranu. 

Britanski "Telegraph" je ranije objavio da Masud Pezeškian (Masoud Pezeshkian), novi iranski predsjednik, pokušava ublažiti razmjere odgovora Teherana. 

Tasnim je ovu informaciju nazvao psihološkom operacijom izraelskih medija. 

- Nema razlike oko ovog pitanja na strateškoj razini vladajućeg sistema, i postoji zajednička odlučnost, ton i dogovor među njima da provedu akciju koja je rijetka među vlastima u zemlji u posljednjim godinama. Način na koji će se to učiniti odlučuje se na najvišoj razini i u Vrhovnom vijeću za nacionalnu sigurnost, vijeću na čelu s predsjednikom - naveo je izvor.

Nakon ubistva Hanijea, Iran je najavio da će odgovoriti, a ajatolah Ali Hamenei (Khamenei) je upozorio Izrael na "žestok odgovor, nazivajući "dužnošću Irana da osveti krv palestinskog vođe otpora".

- Zločinački i teroristički cionistički režim mučenički je ubio našeg dragog gosta u našoj domovini i ostavio nas ožalošćene, ali je i sam sebi postavio temelje za oštro kažnjavanje - rekao je Khamenei.

Masud Pezeškijan je izjavio da "Islamska Republika Iran neće propustiti zaštititi svoj teritorijalni integritet, nacionalni suverenitet, čast i prestiž, a cionistički režim će uskoro vidjeti rezultate svojih kukavičkih i terorističkih akcija".

Iranska misija pri UN-u je ustvrdila da će do odgovora doći, bez obzira na pregovore o prekidu vatre u Gazi. 

U odgovoru na pitanje američkih medija hoće li odgovoriti svoju reakciju, stalna misija Irana pri UN-u je rekla: 

- Uspostava održivog primirja u Gazi naš je glavni prioritet. Svaki dogovor na koji Hamas pristane bit će prihvatljiv i za nas.

Također, izjavili su da su iranska nacionalna sigurnost i suverenitet povrijeđeni u izraelskom ubistvu vođe Hamasa.

- Imamo pravo na legitimnu odbranu, koja nije povezana s prekidom vatre u Gazi. Ali nadamo se da će naš odgovor biti dan u vrijeme i na način koji neće naštetiti vjerojatnom prekidu vatre - naveli su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.