ISTRAGA U TOKU

Uhapšen 18-godišnjak osumnjičen za planiranje terorističkog napada na koncertu Tejlor Svift

Mladić je, navodno, bio upoznat s planovima uhapšenog 19-godišnjeg Berana A. iz Ternitza u Donjoj Austriji

Planirali aktivirati bombu na koncertu. AP

Dž. R.

9.8.2024

Još jedan mladić je uhapšen, osamnaestogodišnjak, koji je osumnjičen za planiranje terorističkog napada na jedan od koncerata Tejlor Svift (Taylor Swift) u Beču, doznaje Kronen Zeitung iz pravosudnih krugova.

Provodi se istraga

Prema pisanju austrijskog lista, optužbe su sve samo ne bezazlene, a vlasti provode istragu protiv osumnjičenika zbog pokušaja masovnog ubistva.

Mladić je, navodno, bio upoznat s planovima uhapšenog 19-godišnjeg Berana A. iz Ternitza u Donjoj Austriji.

Uhapšeni 19-godišnjak, čiji su roditelji porijeklom iz Makedonije, 25. jula dao je otkaz na poslu, najavivši velike planove koje ima.

- 19-godišnjak je noževima, mačetama, automobilom htio izazvati krvoproliće ispred stadiona i na kraju se raznijeti. Bio je u kontaktu s dvojicom osumnjičenih pomagača, od kojih je jedan radio na osiguranju koncerta - rečeno je na presici.

Nedavno se zaposlio

Druga uhapšena osoba je 17-godišnjak. Od ranije je bio poznat sigurnosnim službama. Prije nekoliko dana se zaposlio u tvrtki koja je trebala pružati usluge na koncertu, poput opskrbe hranom i pićem. 

Prema riječima njegovog advokata, on nema nikakve veze s terorizmom ni s planovima za napade. To je, navodno, tinejdžer hrvatsko-turskog porijekla.

Osumnjičen je i petnaestogodišnji Austrijanac turskog porijekla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.