SVIJET

Mirovni posrednici pozvali na nastavak razgovora Izraela i Hamasa 15. augusta

Pozvali smo obje strane da nastave hitnu raspravu u četvrtak, 15. augusta

Žele nastavak razgovora. Fena

FENA

9.8.2024

Čelnici Egipta, Katara i Sjedinjenih Država pozvali su Izrael i palestinski pokret Hamas na nastavak pregovora o primirju u Pojasu Gaze 15. augusta u Dohi ili Kairu.

- Pozvali smo obje strane da nastave hitnu raspravu u četvrtak, 15. augusta, u Dohi ili Kairu kako bi riješili preostale manjkavosti i započeli provedbu sporazuma bez daljnjeg odgađanja - naveli su u zajedničkom saopćenju emir Katara šejh Tamim bin Hamad Al Thani, predsjednik Egipta Abdel Fattah el-Sisi i predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden,

Posrednici su potvrdili da su spremni predstaviti konačni nacrt sporazuma o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju izraelskih talaca.

- Nas trojica i naši timovi neumorno smo radili tokom brojnih mjeseci kako bismo oblikovali okvirni sporazum koji je sada na stolu, a za zaključivanje su ostali samo detalji provedbe - naglasili su čelnici.

- Kao posrednici, ako je potrebno, spremni smo predstaviti konačni prijedlog premošćivanja razlika koji rješava preostala pitanja provedbe na način koji ispunjava očekivanja svih strana - dodali su oni, prenosi TASS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.