IZRAELSKI MINISTAR

Izrael poziva na “palestinsko samoupravljanje“ na okupiranoj Zapadnoj obali

Poziv je uslijedio dan nakon što je palestinska grupa otpora Hamas imenovala Jahja Sinvar (Yahya Sinwar) za političkog šefa

Israel Kac. AP

Anadolija

7.8.2024

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Kac (Katz) pozvao je danas na “palestinsko samoupravljanje“ na okupiranoj Zapadnoj obali sa sigurnosti i vanjskim poslovima pod kontrolom Izraela, javlja Anadolija.

Poziv je uslijedio dan nakon što je palestinska grupa otpora Hamas imenovala Jahja Sinvar (Yahya Sinwar) za političkog šefa koji će naslijediti Ismaila Hanijeha, koji je ubijen u iranskom glavnom gradu Teheranu prošle sedmice.

Hamas i Iran optužili su Izrael da je izvršio Hanijehovo ubistvo, ali Tel Aviv nije potvrdio niti negirao odgovornost.

- Izbor Jahje Sinvara za vođu Hamasa mora poslati jasnu poruku svijetu da je palestinsko pitanje sada potpuno pod kontrolom Irana i Hamasa - rekao je Kac u objavi na društvenoj mreži X.

Naveo je da izraelske vojne operacije na okupiranoj Zapadnoj obali imaju za cilj spriječiti pad teritorije pod kontrolu Hamasa.

. Rješenje je palestinsko samoupravljanje u Judeji i Samariji (Zapadna obala, op.a.), omogućavajući im da sami upravljaju svojim životima. Izrael mora zadržati kontrolu nad sigurnosti i vanjskim poslovima kako bi spriječio uspostavljanje još jednog iransko-islamističkog uporišta ekstremista i omogućio Palestincima da upravljaju svojim unutrašnjim poslovima - rekao je Kac i dodao:

Nije bilo odmah palestinskog komentara na Katzove izjave.

Palestinci žele uspostaviti nezavisnu državu na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, čemu se protivi Izrael.

Prošlog mjeseca, Kneset (izraelski parlament) je glasao za odbijanje uspostavljanja palestinske države, nazivajući to egzistencijalnom prijetnjom po Izrael.

U značajnom mišljenju od 19. jula, Međunarodni sud pravde proglasio je decenijama dugu izraelsku okupaciju palestinske teritorije ilegalnom i zatražio evakuaciju svih postojećih ilegalnih naselja na Zapadnoj obali i u Istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.