UBIJEN U TEHERANU

Palestinci tuguju za ubijenim političkim vođom Hamasa Hanijehom u njegovom rodnom mjestu

Iran i Hamas su kazali da je atentat izveo Izrael, a izraelski zvaničnici su se suzdržali od davanja izjave o ovom slučaju

Palestinci tuguju za ubijenim političkim vođom - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Anadolija

31.7.2024

Nakon ubistva šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Hanijeha u Teheranu, glavnom gradu Irana, kod njegove kuće koja je više puta bila meta izraelskih napada u izbjegličkom kampu Al-Shati na zapadu grada Gaze, Palestinci su mu odali počast držeči njegove portrete, javlja Anadolija.

Hamas je rano jutros saopštio da je njegov politički lider Haniyeh ubijen u izraelskom vazdušnom napadu u rezidenciji u kojoj je boravio u Teheranu.

Hanijeh je bio u Teheranu kako bi prisustvovao ceremoniji inauguracije novog iranskog predsjednika Massouda Pezeshkiana.

Iran i Hamas su kazali da je atentat izveo Izrael, a izraelski zvaničnici su se suzdržali od davanja izjave o ovom slučaju.

Zamijenivši Khalida Meshaala, Hanijeh je na čelu Hamasovog političkog biroa bio od 6. maja 2017. godine.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Od tada je ubijeno više od 39.400 Palestinaca, većinom žena i djece, a oko 91.000 ih je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čije mu je posljednje presude naložilo da odmah prekine svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.