USMRĆEN U TEHERANU

Pojavili se prvi detalji ubistva Hanijeha: Nižu se reakcije

Abas je osudio Hanijehovo ubistvo, nazivajući ga "kukavičkim činom i opasnim razvojem događaja"

Ismail Hanijeh. Anadolija

S. S.

31.7.2024

Vođa Hamasa Ismail Hanijeh ubijen je u Iranu nakon što je prisustvovao inauguraciji novog predsjednika te zemlje, saopćili su Iran i Hamas rano jutros.

Hamas je za smrt šefa političkog ureda palestinske grupe okrivio izraelski zračni napad. Iranska paravojna Revolucionarna garda objavila je da istražuje napad i nije navela kako se dogodio.

Izrael je obećao da će ubiti Hanijeha i druge vođe Hamasa zbog napada grupe na Izrael 7. oktobra u kojem je ubijeno 1200 ljudi, a oko 250 ih je uzeto kao taoci.

Portparol izraelske vojske nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar. Izrael često ne komentira atentate koje je izvršila njegova obavještajna agencija Mossad.

Hamas je rekao da je Haniyeh ubijen "u cionističkom zračnom napadu na njegovu rezidenciju u Teheranu" nakon što je u utorak prisustvovao polaganju prisege iranskog predsjednika Masouda Pezeškiana, zajedno s drugim zvaničnicima Hamasa, Hezbolaha i savezničkih grupa.

- Hamas proglašava velikom palestinskom narodu i narodu arapskih i islamskih zemalja i svim slobodnim ljudima svijeta, bratskog vođu Ismaila Ismaila Hanijeha mučenikom - objavio je Hamas u kratkom saopćenju.

Ima cijenu

U drugoj izjavi, grupa je citirala Hanijeha koji je rekao da palestinska stvar ima “cijenu” i “mi smo spremni na tu cijenu: mučeništvo za dobrobit Palestine, i za dobrobit Svemogućeg Boga, i za dobrobit dostojanstva ovaj narod.”

Zvaničnici Hamasa nisu odmah odgovorili na zahtjeve za dodatnim komentarima.

Na Zapadnoj obali, palestinski predsjednik Mahmud Abas, kojeg podržava međunarodna zajednica, osudio je Hanijehovo ubistvo, nazivajući ga "kukavičkim činom i opasnim razvojem događaja". Političke frakcije na okupiranom području pozvale su na štrajkove u znak protesta zbog ubistva.

Hanijeh je napustio Pojas Gaze 2019. i živio je u egzilu u Kataru. Najviši vođa Hamasa u Gazi je Jehja Sinvar, koji je bio organizator napada 7. oktobra.

Posljednji poziv predsjednika Političkog ureda Hamasa Ismaila Hanijeha muslimanima prije njegove mučeničke smrti u Teheranu od strane Izraela:

- Neka 3. august bude međunarodni dan podrške Gazi. U subotu, 3. augusta, pozivamo sve islamske zemlje na demonstracije na trgovima. Idemo podržati narod Gaze i palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima.

Portparol Odbora za nacionalnu sigurnost iranskog Vijeća Šura:

- Atentat na Hanijeha je kukavički čin i njegovi počinitelji će nedvojbeno dobiti odgovor.

Stotine hiljada mučenika

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Bogdanov o ubistvu šefa političkog ureda Hamasa Ismaila Hanijeha u Teheranu je kazao da je ovo apsolutno neprihvatljivo političko ubistvo i da će dovesti do daljnje eskalacije napetosti.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova je osudilo, kako su naveli, gnusno ubistvo u Teheranu. 

- Izražavamo sućut palestinskom narodu koji je žrtvovao stotine hiljada mučenika poput Hanijeha da bi mirno živio u svojoj domovini pod krovom vlastite države. Još jednom se pokazalo da Netanjahuova vlada nema namjeru postići mir. Ovaj napad također ima za cilj proširiti rat u Gazi na regionalnu dimenziju.

Ukoliko međunarodna zajednica ne poduzme korake da zaustavi Izrael, naša će se regija suočiti s još većim sukobima, poručili su.

Iranski mediji su objavili prve detalje napada na Ismaila Hanijeha:

- Atentat se dogodio oko 2 sata poslije ponoći. Hanijeh je bio stacioniran u jednoj od posebnih rezidencija za veterane na sjeveru Teherana, kada je ubijen "projektilom ispaljenim iz zraka". Daljnje istrage su u toku, a tačni detalji bit će poznati uskoro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.