U IRANU

Ubijen vođa Hamasa Ismail Hanijeh

U saopćenju Hamasa stoji da grupa "oplakuje Hanijeha koji je umro kao posljedica podmuklog cionističkog napada na njegovu rezidenciju"

Ismail Hanijeh. Anadolija

S. S.

31.7.2024

Ismail Hanijeh, najviši politički vođa Hamasa, ubijen je u Teheranu, saopćio je Hamas rano jutros.

U saopćenju Hamasa stoji da grupa "oplakuje Hanijeha koji je umro kao posljedica podmuklog cionističkog napada na njegovu rezidenciju u Teheranu, nakon učestvovanja u ceremoniji inauguracije novog iranskog predsjednika". Iranska revolucionarna garda potvrdila je atentat, o kojem je iranska državna TV izvijestila rano jutros, a analitičari također tvrde da je Izrael ubio Hanijeha, navodi AP.

Historija atentata

Izraelska vojska odbila je komentirati ove navode. Izrael ima historiju atentata unutar Irana, uglavnom pogađajući naučnike koji rade na nuklearnom programu te zemlje.

Hanijeh je bio ključni sagovornik u dogovoru o taocima i prekidu vatre u Gazi, kaže analitičar CNN-a. 

Smrt političkog čelnika Hamasa Ismaila Hanijeha je "prva najznačajnija izraelska operacija od 7. oktobra", rekao je CNN-ov analitičar za politiku i vanjsku politiku Barak Ravid.

Iako Haniyah nije vojno značajan, on je zadužen za međunarodne odnose grupe i ključni je sagovornik s egipatskim i katarskim posrednicima u dogovoru o taocima i prekidu vatre u Gazi, rekao je Ravid. 

Značajan utjecaj

- Njegovo ubistvo imat će značajan utjecaj na te pregovore - rekao je.

Izraelska vlada vidi Haniyeha kao jednog od odgovornih za Hamasov napad 7. oktobra, a izraelske su vlasti obećale da će uloviti odgovorne za napad od prije 10 mjeseci koji je sada uvukao Bliski istok u sukob.

Hanijeh, koji je ubijen u Teheranu, prema Hamasu i iranskim medijima, bio je dugogodišnji politički vođa militantne grupe. Izraelska vojska rekla je za CNN da "ne odgovaraju na izvještaje u stranim medijima", nakon što su iranski državni mediji izvijestili o smrti Hanijeha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.