STRAH OD NOVOG RATA

SAD predvode diplomatsku akciju: Pokušavaju odgovoriti Izrael od napada na Bejrut

Vašington svim silama pokušava spriječiti rat između Izrael i Hezbolaha kojem zaleđe drži i Iran

Nakon stradanja 12 djece. AP Photo/Leo Correa

S. S.

30.7.2024

Sjedinjene Američke Države predvode hitnu diplomatsku akciju kako bi pokušale odvratiti Izrael od napada na libanski glavni grad Bejrut ili glavnu civilnu infrastrukturu kao odgovor na smrtonosni raketni napad na Golansku visoravan pri čemu je poginulo dvanaestero djece.

Ove informacije Reuters saznaje iz pet različitih izvora. Vašington svim silama pokušava spriječiti rat između Izrael i Hezbolaha kojem zaleđe drži i Iran.

I Izrael i SAD nedvosmisleno krive Hezbolah za smrtonosni napad, no oni odbacuju odgovornost.

Kako piše Reuters, u fokusu brze diplomatije bilo je spriječiti Izrael da neposredno nakon napada gađa gusto naseljeni Bejrut i južna predgrađa grada gdje je, smatra se, središte Hezbolaha. Bilo je nužno spriječiti i gađanje ključne libanske infrastrukture, poput zračnih luka i mostova, ispričali su izvori za Reuters.

Zamjenik predsjednika libanskog parlamenta Elias Bou Sab, koji tvrdi da je u kontaktu s američkim posrednikom Amosom Hohstajnom od subotnjeg napada na Golan, rekao je za Reuters da će Izrael spriječiti eskalaciju poštedi li glavni libanski grad i okolinu.

Izraelski dužnosnici tvrde da žele povrijediti Hezbolah, a ne uvući čitavu regiju u sveopći rat. Nadalje, dvojica bliskoistočnih i evropskih diplomata za Reuters su rekla da se Izrael još nije obavezao izbjegavati udare na Bejrut, južna predgrađa tog glavnog grada i civilnu infrastrukturu.

Američki State Department ne želi komentirati pojedinosti diplomatskih razgovora iako, tvrde za Reuters, traže "trajno rješenje" kako bi se okončala sva prekogranična vatra.

- Naša podrška Izraelu protiv svih prijetnji Irana i Hezbolaha čvrsta je i nepokolebljiva - rekao je za Reuters glasnogovornik State Departmenta.

Prethodno obavještenje

Glasnogovornik Bijele kuće Džon Kirbi rekao je novinarima da Izrael ima puno pravo odgovoriti na napad na Golan, ali da niko ne želi širi rat.

- Što se tiče razgovora tokom vikenda, možete se kladiti da smo ih imali i da smo ih imali na više nivoa, ali neću iznositi detalje o o njihovoj suštini - dodao je. 

U međuvremenu, ured izraelskog premijera Netanjahua nije odgovorio Reutersu na zahtjev za komentar, a Hezbolah je, kažu, odbio išta komentirati.

No, kako saznaje Reuters, diplomatski se napori kreću u smjeru toga da se postigne neka vrsta kalibriranog odgovora koji bi bio sličan onome iz aprila kada su se dronovi i raketne vatre razmijenile između Izraela i Irana, uz prethodno obavještenje Teherana, a nakon izraelskog napada na iranski konzulat u Damasku.

Jedan iranski dužnosnik rekao je da su SAD od subotnjeg napada na Golansku visoravan najmanje tri puta reagirale prema Teheranu kako bi upozorile da je eskalacija sukoba štetna za sve uključene strane.

Izrael i Hezbollah zadnji veliki sukob vodili su 2006. godine. Izrael je tada bombardirao južno predgrađe Bejruta, poznato kao Dahija, pogodivši zgrade za koje su tvrdili da su uporišta Hezbolaha u Libanonu. Nadalje, bombardirana je tada i zračna luka u Bejrutu, uništeni su mostovi, ceste, benzinske pumpe i druga infrastruktura.

Kako saznaje Reuters, u pokušaje deeskalacije uključila se i francuska diplomatija. Francuska ima historijske veze s Libanom koji je bio pod francuskom vlašću od 1920. do sticanja nezavisnosti 1943. Bejrut je blisko povezan s Parizom, a u Libanonu živi i oko 20.000 građana s dvojnim, francusko-libanskim, državljanstvom.

Bez promjene uputa

U međuvremenu, izraelski Homfront Command, vojna jedinica odgovorna za zaštitu civila još nije promijenila niti jednu od svojih uputa građanima, što je pokazatelj da vojska ne očekuje novu neposrednu opasnost od Hezbollaha ili bilo koje druge grupe.

U nedjelju je sigurnosni kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, koji se sastoji od 10 ministara i koji je diktirao ratnu politiku u Gazi, ovlastio premijera i ministra obrane da "odluče o načinu i tajmingu odgovora."

Ova odluka, smatra Reuters, budi nadu da će se Izrael odlučiti na drugačiji, smireniji odgovor umjesto na sveopći rat kao što su ga zazivali krajnje desni koalicijski partneri premijera Netanjahua.

- Za smrt naše djece Sajed Hasan (vođa Hezbollaha, op.a.) treba platiti glavom. Cijeli Liban treba platiti - bila je, podsjećamo, poruka koju je izraelski ministar finansija i Netanjahuov koalicioni partner objavio na društvenoj mreži X neposredno nakon napada na Golan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.