POTPREDSJEDNICA SAD

Heris održala prvi predizborni skup, pa progovorila i o Trampu: Poznajem tipove kao što je on

Prvi skup je održala u Milvokiju, koji je dio Viskonsina, jedne od swing država

Kamala Heris. AP Photo / Kayla Wolf

S. S.

23.7.2024

Potpredsjednica SAD Kamala Heris, koja je dobila podršku aktuelnog predsjednika SAD Džoa Bajdena, da je naslijedi kao predsjednički kandidat, opisala je Donalda Trampa kao prevaranta i seksualnog predatora.

Ona je to rekla na svom prvom predizbornom skupu kao predsjedničke kandidatkinje u Milvokiju.

Inače, Milvoki se nalazi u Viskonsinu, koji je jedna od swing država, a publika je pozdravljala njen govor velikim skandiranjem.

Ujedinjenje stranke

- Provest ću sljedeće sedmice nastavljajući da ujedinjujem našu stranku kako bismo bili spremni za pobjedu u novembru - poručila je.

Nakon toga je pohvalila Bajdenu i zahvalila Demokratama na povjerenju.

- Nahvatala sam se počinitelja svih vrsta - rekla je o vremenu koje je provela kao tužilac i državna tužiteljica Kalifornije.

- Predatori koji su zlostavljali žene. Prevaranti koji su potkrali potrošače. Varalice koji su prekršili pravila za ličnu korist. Pa čujte me kad kažem da poznajem tipaove kao što je Donald Tramp - naglasila je Heris.

Pravo na abortus

Obećala je da će se boriti za srednju klasu i raditi na iskorišćvanju siromaštva.

Govorila je i o pravu na abortus te dobila velike ovacije.

- Zaustavit ćemo ekstremne zabrane pobačaja Donalda Trampa jer vjerujemo da će žene same odlučivati ​​o svom tijelu, a ne da im vlada govori šta da rade - rekla je uz glasne povike odobravanja iz mase.

- A kad Kongres usvoji zakon o vraćanju reproduktivnih sloboda, kao predsjednica Sjedinjenih Država, potpisat ću ga kao zakon - kazala je Heris.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.