POJAS GAZE

Vlada u Gazi: Evakuacija područja gdje se nalazi Evropska bolnica je "novi historijski zločin"

Evakuacija bolnice će produbiti trenutnu zdravstvenu krizu u Gazi i ugroziti živote hiljada povrijeđenih i pacijenata

Pojas Gaze. AP

Anadolija

prije 3 dana

Vlada u Gazi je zahtjev Izraela za evakuaciju Evropske bolnice u gradu Khan Younisu opisala kao "novi historijski zločin", javlja Anadolija.

Iz Ureda za medije vlade u Gazi reagovali su na zahtjev Izraela da se "evakuiše područje" istočno od grada Khan Younisa, gdje se nalazi Evropska bolnica.

U saopćenju, prisiljavanje Izraela da evakuiše pacijente i osoblje iz bolnice, okarakterisali su kao "novi historijski zločin u evidenciji Tel Aviva".

Naveli su da Izrael ima za cilj da stvori humanitarnu i zdravstvenu krizu u Gazi, gdje su od 7. oktobra van funkcije 34 bolnice.

- Evakuacija bolnice će produbiti trenutnu zdravstvenu krizu u Gazi i ugroziti živote hiljada povrijeđenih i pacijenata. To je humanitarna katastrofa - poručili su.

Saopćeno je da su Izrael, SAD i međunarodna zajednica odgovorni za ove zločine usmjerene na zdravstveni sektor, bolnice i medicinsko osoblje u Gazi.

Medicinski i tehnički timovi započeli su jučer evakuaciju pacijenata.

Evropska bolnica u Khan Younisu jedna je od rijetkih koja radi u Pojasu Gaze, budući da je izraelska vojska namjerno i sistematski gađala većinu bolnica u blokiranoj enklavi tokom vojnih operacija, ostavljajući većinu njih izvan upotrebe.

Izraelska vojska je u ponedjeljak naredila stanovnicima istočnog dijela Khan Younisa da odmah napuste to područje, tvrdeći da je to područje postalo "opasna borbena zona".

Vojska je od ljudi zatražila da se upute u područja poznata kao humanitarne zone u zapadnom dijelu grada, poznata kao Al-Mawasi.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitni prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom zbog kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze od napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.