BLISKI SAVEZNICI

Bjelorusi strahuju da će ih Moskva natjerati u rat protiv Ukrajine

Bjelorusi se, navodi AP, boje da im Moskva neće dozvoliti da još dugo gledaju rat s udaljenosti

Bjelorusi u strahu. AP

D. H.

26.4.2023

U Bjelorusiji se sve više strahuje da Moskva gura svog bliskog saveznika da se direktno uključi u borbe u Ukrajini, javlja AP, dodajući da se Bjeloruse poziva da sudjeluju u vojnoj obuci.

Zemlja se pretvara u kasarnu

- Ruske snage su već u Bjelorusiji, vidim da se zemlja polako pretvara u kasarnu - rekao je za AP Ruslan, inžinjer koji je nedavno dobio poziv na vojnu obuku u glavnom gradu Minsku. Nije želio reći svoje prezime, jer je zabrinut za svoju sigurnost.

Lukašenko ovisi o Kremlju

Bjelorusi se, navodi AP, boje da im Moskva neće dozvoliti da još dugo gledaju rat s udaljenosti. Bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko se, podsjetimo, mjesecima oslanjao na Kremlj za političku i ekonomsku podršku dok su zemlju tresli masovni protesti zbog namještenih izbora.

U Minsku je nedavno oformljena jedinica protivzračne odbrane u kojoj se, smatra se, nalaze i ruske raketne snage. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je ranije ovog mjeseca posjetio pogranične stražare u sjeverozapadnoj regiji Volin, koja graniči s Bjelorusijom. Tom prilikom je kazao kako Ukrajina "mora biti spremna" za moguću invaziju iz Bjelorusije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.