POSJETA VELIKOJ BRITANIJI

Sastanak Sunaka i Rame: Niti su svi Britanci Bond, niti su svi Albanci kriminalci

Dua Lipa nije samo britanska pjevačica, već je i albanska imigrantkinja koja je došla ovamo, kazao je Rama

Rama i Sunak: Sa današnjeg sastanka. AP

A. O.

24.3.2023

Nakon što je ranije kritikovao "sramotnu" retoriku ministra unutrašnjih poslova o imigrantima iz Albanije, premijer ove države, Edi Rama izjavio je da želi da se svi Albanci u Velikoj Britaniji osjećaju "sigurno" i "poštovano".

Tokom susreta sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom (Rishi) jedna od tema razgovora bila je i zajednički prioritet borbe protiv ilegalne imigracije i krijumčara ljudi, u zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon sastanka u Dauning Stiritu (Downing Streetu).

Govoreći zajedno sa Sunakom, Rama je rekao da je njegova posjeta Dauning Stiritu "prilika da se istakne da baš kao što svi Britanci nisu Džejms Bond (James Bond) ili Mr. Bin (Bean), nisu svi Albanci kriminalci i likovi iz filma Taken”.

Rješavanje problema brodova

Prije privatnih razgovora, Sunak je rekao da će razgovarati o rješavanju problema malih migrantskih brodova koji ilegalno prelaze Engleski kanal. Slučaj je zategao anglo-albanske veze, a Rama je "napao" stereotip o ljudima iz njegove nacije kao kršiteljima zakona.

Diplomatski spor izbio je krajem prošle godine kada je Suela Brevermen (Suella Braverman) spomenula "albanske kriminalce" u razgovorima s Laburistima u Parlamentu.

Ne trebaju tražiti azil

Ministrica je također kazala da Albanci ne bi trebali tražiti azil u Velikoj Britaniji jer dolaze iz "sigurne zemlje".

- Dua Lipa nije samo britanska pjevačica, već je i albanska imigrantkinja koja je došla ovamo, kao što su mnogi došli graditi, hraniti, kuhati i pjevati za vas. I želimo biti sigurni da se ova zajednica ovdje osjeća ne samo sigurnom, već i počašćenom - kazao je Rama tokom sastanka.

Dodao je da su "truhle jabuke zajednička meta koju treba pobijediti".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.