RAT U UKRAJINI

Slomljeni udovi i konopci oko vrata: Pronađena tijela u grobnici u Iziumu pokazala da su neki bili mučeni

Prije kopanja, istražitelji su detektorima metala skenirali mjesto u potrazi za eksplozivom

N. Aj.

17.9.2022

Istraživanje masovne grobnice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Istražitelji koji pretražuju masovnu grobnicu u Ukrajini pronašli su dokaze da su neki od mrtvih bili mučeni, uključujući tijela sa slomljenim udovima i konopcima oko vrata, rekao je u petak ukrajinski predsjednik Volodimr Zelenski.

Nalazište u blizini grada Iziuma na sjeveroistoku zemlje, koje je nedavno preuzeto od ruskih snaga, čini se da je jedno od najvećih otkrivenih u Ukrajini.


Broj žrtava još nije poznat

Zelenski je govorio u video snimku koji je objavljen samo nekoliko sati nakon početka ekshumacije, očigledno da bi naglasio težinu otkrića. On je rekao da je na tom mjestu pronađeno više od 440 grobnica, ali da broj žrtava još nije poznat.

Kopajući po kiši, radnici su izvlačili tijelo za tijelom iz pješčanog tla u maglovitoj borovoj šumi u blizini Iziuma. Zaštićeni odijelima od glave do pete i gumenim rukavicama, nježno su pipali kroz raspadajuće ostatke odjeće žrtava, naizgled tražeći predmete za identifikaciju, prenosi AP.


Cvijeće na drvenim krstovima

Novinari Associated Pressa koji su posjetili mjesto vidjeli su grobove označene jednostavnim drvenim krstovima. Neki od oznaka su nosili imena ljudi i sa njih je visilo cvijeće.

Prije kopanja, istražitelji su detektorima metala skenirali mjesto u potrazi za eksplozivom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.