NIKO NE ZNA ŠTA JE PISALA

Tajno pismo kraljice Elizabete II otvorit će se za 63 godine

Prikladnog dana, koji ćete sami izabrati, godine Gospodnje 2085., molim vas da otvorite ovu kovertu i prenesete građanima Sidneja moju poruku, stoji na omotnici pisma

Kraljica Elizabeta II. AGENCIJE

A. O.

10.9.2022

Kraljica Elizabeta II posjetila je u novembru 1986. godine Australiju. Tim je povodom napisala pismo građanima Sidneja (Sydneyja), a pismo je tajno pohranjeno u trezoru u Zgradi kraljice Viktorije (Victorije).

Najbolje od svega je to što se pismo ne smije otvoriti još 63 godine.

Pismo, dakle, u trezoru stoji već skoro 36 godina, a navodno ni kraljicino osoblje ne zna njegov sadržaj. Ono je naslovljeno na gradonačelnika Sidneja, a vidljiv je tek dio u kojem se nalaze instrukcije o otvaranju i čitanju pisma.

Omot pisma. AGENCIJE

- Pozdrav. Prikladnog dana, koji ćete sami izabrati, godine Gospodnje 2085., molim vas da otvorite ovu kovertu i prenesete građanima Sidneja moju poruku - stoji na omotnici pisma.

Kao što je spomenuto, pismo se čuva u Zgradi kraljice Viktorije, Elizabetine čukunbake, koja je izgrađena povodom njenog dijamantnog jubileja (60 godina vladavine) 1898. godine.

Inače, kraljica Elizabeta II je Australiju posjetila 16 puta, prvi put 1954.

Godine 1999. Australci su na referendumu glasali o tome žele li postati republika, no 54 posto glasača izjasnilo se za to da ostanu ustavna monarhija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.