UPUTIO TELEGRAM

Porfirije povodom smrti kraljice Elizabete: Bila je simbol mudrosti i hrabrosti

Vaša majka je cijeli svoj život posvetila prije svega miru, poručio je Patrijarh Porfirije

Patrijarh Porfirije. AGENCIJE

A. O.

9.9.2022

Patrijarh Porfirije uputio je telegram saučešća novom britanskom kralju Čarlsu III, povodom smrti njegove majke, kraljice Elizabete II.

- Vaše Kraljevsko Visočanstvo, u svoje ime i u ime sve punoće SPC izražavam Vam najiskrenije saučešće povodom upokojenja Vaše majke, Kraljice Elizabete II - navodi se u saopštenju.


Dostojanstveno ponijela krunu

Patrijarh dodaje da je kraljica bila simbol hrabrosti i rodoljublja.

- Blaženopočivša Kraljica Elizabeta, planetarni simbol mudrosti, hrabrosti i rodoljublja, sa pravom je, kao poglavar Anglikanske Crkve, nosila titulu Zaštitnik vjere. Vaša majka je cijeli svoj život posvetila prije svega miru, prijeko potrebnom svijetu kako prije sedam decenija, kada je dostojanstveno ponijela krunu Ujedinjenog Kraljevstva, tako i danas kada odlazi, u to smo sigurni, tamo gdje pravednici blaženstvuju - poručio je.

Patrijarh Porfirije poručio je kralju Čarlsu III i ostalim članovima kraljevske porodice da im želi da u teškim danima pronađu utjehu.


Mjesto odmora

- Molimo se Gospodu da dušu usnule Kraljice upokoji u mjestu svjetlom, u mjestu cvjetnom, u mjestu odmora i da je pokaže kao naslednika božanskih dobara u dvorovima pravednih. Neka Gospod Vama, Kraljevskoj porodici i svim narodima Ujedinjenog Kraljevstva podari utjehu u ovom teškom trenutku - dodaje se u saopćenju.

Povodom smrti Kraljice Elizabete, Porfirije je uputio izjavu saučešća i Njegovoj Milosti Arhiepiskopu kenterberijskom Justinu Vebliju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.