KATASTROFA

U poplavama u Pakistanu poginulo 1.265 ljudi, među kojima 441 dijete

Rekordne monsunske kiše i otopljeni glečeri na sjevernim pakistanskim planinama ugrozili su 33 miliona ljudi

Obim smrtnosti među djecom povećao je brige. Agencije

A. Č. / Fena

3.9.2022

Broj poginulih u katastrofalnim poplavama u Pakistanu nastavio je da raste u subotu s 57 novih žrtava, među kojima je i 25-ero djece, dok se vlasti suočavaju s operacijama potrage i spašavanja obima bez presedana.

Tijelo na visokom nivou uspostavljeno da koordinira spasilačke napore sastalo se u Islamabadu u subotu po prvi put, pod predsjedavanjem premijera Shehbaza Sharifa kako bi se suočilo s posljedicama katastrofe.

Rizik od zaraznih bolesti

Rekordne monsunske kiše i otopljeni glečeri na sjevernim pakistanskim planinama ugrozili su 33 miliona ljudi, i u katastrofi je poginulo najmanje 1.265 ljudi, među kojima i 441 dijete. Poplave, uzrokovane klimatskim promjenama, još se šire.

Obim smrtnosti među djecom povećao je brige. U petak je agencija UN-a za djecu (UNICEF) saopćila da postoji rizik od još više smrtnih slučajeva djece zbog zaraznih bolesti nakon poplava.

Klimatske promjene

U Pakistanu su poplave zahvatile trećinu zemlje, a prethodila su im četiri toplotna vala i šumski požari, rekao je čelnik državne agencije za bavljenje prirodnim katastrofama na sastanku na visokom nivou, naglašavajući posljedice klimatskih promjena u toj zemlji južne Azije.

- Godina 2022. donijela je tešku stvarnost klimatskih promjena u Pakistan. Nismo imali proljetnu sezonu, suočavali smo se s četiri toplotna vala koji su izazvali požare velikog obima širom zemlje – poručio je čelnik Nacionalne agencije za suočavanje s prirodnim katastrofama, general pukovnik Akhtar Nawaz, na brifingu najvišeg državnog čelništva, prenosi Reuters.

Poštovani čitaoci, ovo je nova Facebook stranica portala Avaza. Za pobjedu istine nad lažima, kliknite na ovaj link i zapratite stranicu Avaz.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.