PREDSJEDNICA EK

Fon der Lejen: Zabrinuti smo zbog kršenja ljudskih prava na Krimu

Von der Leyen je odbacila mogućnost da EU ikada prizna nezakonitu aneksiju Ruske Federacije Krima i Sevastopolja

Ursula fon der Lejen. AGENCIJE

S. S.

23.8.2022

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) u utorak je izrazila zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava na Krimu, ukrajinskoj teritoriji koji je Rusija nezakonito okupirala od 2014. godine, uključujući progon krimskih Tatara.

- Evropska unija je duboko zabrinuta zbog kršenja ljudskih prava na Krimskom poluostrvu - rekla je fon der Lejen na Drugom samitu Krimske platforme u online formatu.

Neumoran rad s ukrajinskim vlastima

Kao zabrinjavajuće nabrojala je nestanke, mučenja, ubistva, progon stanovnika Krima i Tatara, kao i zastrašivanje novinara, advokata i aktivista civilnog društva.

- Evropska unija će neumorno raditi s ukrajinskim vlastima i našim partnerima na razotkrivanju ovih kršenja da bi se odgovorni pozvali na odgovornost i pružila podrška žrtvama - izjavila je von der Lejen.

Turkska, Vijeće Evrope i grupe za ljudska prava osudili su represiju nad krimskim Tatarima pod okupacijom, uključujući proizvoljna hapšenja i pritvaranja te zabranu Medžlisa krimskih Tatara.

Evropska perspektiva Ukrajine

Fon der Lejen je odbacila mogućnost da EU ikada prizna "nezakonitu aneksiju Ruske Federacije Krima i Sevastopolja" i obećala podršku Ukrajini da se odupre ruskoj invaziji.

Govoreći na samitu, predsjednik Vijeća Evrope Šarl Mišel (Charles Michel) istakao je važnost obnove "punog teritorijalnog integriteta Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica".

Ponovno je potvrdio evropsku perspektivu Ukrajine, navodeći da je budućnost zemlje u Evropskoj uniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.