PORUKA AMERIKE

Pelosi u tajvanskom parlamentu: Vi ste jedno od najslobodnijih društava na svijetu

Sada je više nego ikad ključna američka solidarnost s Tajvanom, poručila je ona

Pelosi: Pozvala na međunarodnu saradnju. Twitter

E. Ć.

3.8.2022

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy) obratila se tajvanskom parlamentu i poručila da je ta otočna država jedno od najslobodnijih društava na svijetu. 

Pelosi je pohvalila tajvansku predsjednicu Tsai Ing-Ven (Wen) i pozvala na međuparlamentarnu saradnju. Inače, Pelosi je sinoć stigla na Taipei, a zbog tenzija sa Kinom njen let je pomno praćen. Prema podacima "Flightradara", let Pelosi bio je najpraćeniji u historiji.



- Sada je više nego ikad ključna američka solidarnost s Tajvanom - rekla je Pelosi, koja je istakla da je američka odlučnost da očuva demokraciju u Tajvanu i ostatku svijeta i dalje čvrsta.

Također je rekla  kako novi američki zakon usmjeren na jačanje američke industrije čipova u natjecanju s Kinom "nudi veće mogućnosti za gospodarsku saradnju SAD i Tajvana".

Inače, Pelosina posjeta dolazi u trenutku kada su pogoršani odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Kine, koja samoupravni otok za koji pripaja sebi.

Ranije je BBC-jev dopisnik iz Kine Stiven Mekdonel na Twitteru je objavio kartu koju su objavili kineski državni mediji, što je protumačeno kao odgovor Kine na Pelosijinu posjetu Tajvanu.

Karta prikazuje lokacije planiranih kineskih vojnih vježbi, koje će se održati od četvrtka do nedelje.  I tajvanska predsednica Tsai Ing-ven osudila je kineske vojne vježbe, rekavši da se radi o nepotrebnoj reakciji.

Tajvan tvrdi da je ovo kršenje međunarodnog prava i globalnih pravila trgovine i otpreme.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.