DONESEN ZAKON

Nakon presude Vrhovnog suda: Njujork zabranio oružje na mnogim javnim mjestima

Većina konzervativnih sudija Vrhovnog suda prvi je put u historiji presudila da ustav SAD jamči pravo na nošenje oružja u javnosti radi samoodbrane

Demokratski vođe Njujorka osudili su presudu Vrhovnog suda jer smatraju da će zbog više vlasnika oružja biti i više oružanog nasilja. Ilustracija

E. Ć. / Hina

2.7.2022

Savezna država Njujork je donijela zakon kojim se zabranjuje nošenje oružja na mnogim javnim mjestima, među kojima je i Tajms Skver.

Također, oni koji žele dozvolu za nošenje oružja će morati dokazati svoje vještine pucanja i državnim službenicima na pregled dati profile na društvenim mrežama.

Ovaj zakon usvojen je na izvanrednoj zakonodavnoj sjednici, a njegovo donošenje potakla je prošlosedmična presuda Vrhovnog suda kojom su poništeni sto godina stari restriktivni zakoni o nošenju oružja u Njujorku. Većina konzervativnih sudija Vrhovnog suda prvi je put u historiji presudila da ustav SAD jamči pravo na nošenje oružja u javnosti radi samoodbrane, prenosi hina.

Demokratski vođe Njujorka osudili su presudu Vrhovnog suda jer smatraju da će zbog više vlasnika oružja biti i više oružanog nasilja. Vrhovni sud je odlučio da su zbog uvjeta za dozvolu koji su u New Yorku na snazi od 1911. državni službenici imali previše mogućnosti za odbijanje davanja dozvole.

Demokratska guvernerka savezne države Njujork Keti Hočul (Kathy Hochul) sazvala je ovu izvanrednu sjednicu i kazala da su dosadašnji zakoni o držanju oružja u Njujorku rezultirali time da Njujork ima petu najnižu stopu smrtnosti od vatrenog oružja od 50 saveznih država.

- Naša savezna država nastavit će štititi građane Njujorka unatoč presudi Vrhovnog suda. Oni možda misle da mogu promijeniti naše živote jednim potezom pera, ali i mi imamo pera - rekla je Hočul.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.