PREDSJEDNICA EK

Fon der Lejen: Kremlj je iskoristio našu ovisnost o ruskim fosilnim gorivima da nas ucjenjuje

Ali ponašanje Moskve samo jača našu odlučnost da se oslobodimo naše ovisnosti, poručila je ona

Ursula fon der Lejen. AGENCIJE

A. O.

14.6.2022

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) danas je izjavila da Evropska unija želi ojačati svoju energetsku saradnju s Izraelom u svjetlu ruske upotrebe plina za "ucjenu" svojih članica zbog sukoba u Ukrajini.

Njezine su primjedbe uslijedile nakon što je talijanski premijer Mario Drgai (Draghi), koji je također u posjeti Izraelu, rekao da Rim nastoji povećati opskrbu plinom iz Izraela dok članice EU-a gledaju opcije kako bi umanjile svoje oslanjanje na rusku energiju, prenosi AFP.

- Kremlj je iskoristio našu ovisnost o ruskim fosilnim gorivima da nas ucjenjuje - rekla je von der Leyen u govoru na Univerzitetu Ben Gurion u gradu Beršeba (Beersheba) na jugu Izraela.


Isporuka plina

Predsjednica Evropske komisije je u svom obraćanju rekla kako je od početka rata Rusija namjerno prekinula isporuku plina Poljskoj, Bugarskoj i Finskoj, te nizozemskim i danskim kompanijama, kao osvetu za podršku EU-a Ukrajini.

- Ali ponašanje Moskve "samo jača našu odlučnost da se oslobodimo naše ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima - rekla je, napominjući da EU "istražuje načine da pojača energetsku saradnju s Izraelom", s radom na podmorskom kablu za električnu energiju i izgradnji cjevovoda za isporuku plina u istočnom Sredozemlju.

Izrael izvozi plin u Egipat, a dio se zatim ukapljuje i šalje u Evropu. Značajno povećanje izvoza plina zahtijevalo bi velika dugoročna ulaganja u infrastrukturu.


Druga opcija

U razgovorima s ministricom energetike Izraela Karin Elharar (Karine Elharrar) u ponedjeljak, fon der Lejen je ponovila "potrebu EU za izraelskim plinom", rekao je glasnogovornik ministrice. Glasnogovornik je rekao da se od marta vode razgovori o uspostavljanju pravnog okvira za omogućavanje većeg izvoza izraelskog plina u Evropu preko Egipta.

Druga opcija bi bio projekt EastMed, prijedlog za naftovod na morskom dnu koji povezuje Izrael s Grčkom i Italijom preko Kipra.

Međutim, administracija američkog predsjednika Džo Bajdena (Joea Bidena) dovela je u pitanje održivost projekta, s obzirom na njegovu ogromnu cijenu i vrijeme potrebno za dovršetak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.