POSJETA VON DER LEJEN

Zamjenica ukrajinskog premijera Olga Stefanišina: Ukrajina ubrzano radi na pripremama za članstvo u Evropsku uniju

Izjava je uslijedila dan nakon što je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen obećala ponuditi brz odgovor na zahtjev Ukrajine za članstvo

Stefanišina govorila o pristupu Ukrajine u EU. Twitter

M. K.

9.4.2022

Olga Stefanišina, zamjenica ukrajinskog premijera za evropske i euroatlantske integracije, izjavila je da je "Ukrajina već uradila mnogo na pripremama za odgovor na Upitnik Evropske unije i da je spremna brzo krenuti sa zahtjevom za članstvo u Evropskoj uniji", prenijeli su svjetski mediji.

Stefanišina je naglasila kako se radi o "procesu oporavka i pobjede protiv ruskog agresora, koji hoće skrenuti Ukrajinu sa demokratskog puta".

Izjava je uslijedila dan nakon što je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen (Ursula von der Leyen) obećala ponuditi brz odgovor na zahtjev Ukrajine za članstvo.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Ukrajine, Vladimirom Zelenskim (Volodymyr Zelenski), Von der Lejen je Zelinskom uručila Upitnik koji će predstavljati polaznu tačku za odluku o članstvu.

- Neće, kao i obično, biti pitanje godina kako bi se formiralo ovo mišljenje, već, mislim, u pitanju su sedmice, rekla je Von der Lejen.

Zelenski je na istoj konferenciji za novinare rekao da će se vratiti s odgovorima na upitnik u roku od jedne sedmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.