BIVŠI PREDSJEDNIK RUSIJE

Medvedev prijeti "neprijateljskim zemljama": Ispostavilo se da je naša hrana naše tiho oružje

Hranu i poljoprivredne proizvode izvozit ćemo samo našim prijateljima, rekao je Medvedev

Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin. Twitter

E. Ć.

1.4.2022

Bivši predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev (Dmitry) zaprijetio je Zapadu, rekavši da će "neprijateljske zemlje" od danas morati ruski plin plaćati samo u rubljama.

Medvedev je rekao da bi Rusija mogla ograničiti izvoz poljoprivrednih proizvoda samo za "prijateljske zemlje" u svjetlu sankcija koje je Zapad uveo Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

On je rekao da je Rusija jedna od glavnih svjetskih izvoznika pšenice, te da će razmotriti situaciju sa snabdijevanjem hrane i poljoprivrednih proizvoda, ističući da će uvesti važne "smjernice" za sigurnost hrane.

- Hranu i poljoprivredne proizvode izvozit ćemo samo našim prijateljima. Na svu sreću, ima ih puno, ali u Evropi i Sjevernoj Americi ih nema.  Ispostavilo se da je naša hrana naše tiho oružje - rekao je Medvedev.


Uzimajući u obzir totalne sankcije koje su protiv nas uvele zapadne zemlje, iznijet ću nekoliko jednostavnih, ali važnih tačaka u vezi sa prehrambenom sigurnosti Rusije.

  • Prva tačka: Raznovrsni i ukusni ruski proizvodi dovoljni su da u potpunosti zadovolje naše domaće potrebe. 
  • Druga tačka: Prioritet u snabdijevanju hranom je naše domaće tržište. I kontrola cijena. Istovremeno, država će nastaviti veliku i sistematsku pomoć poljoprivrednicima.
  • Treća tačka: Hranom i usjevom snabdjevaćemo samo naše prijatelje (na sreću imamo ih dosta, a uopšte ih nema u Evropi, a ne u Sjevernoj Americi). Prodat ćemo i za rublje i za njihovu nacionalnu valutu u dogovorenim razmjerama.
  • Četvrta tačka: Nećemo isporučivati naše proizvode i poljoprivredne proizvode našim neprijateljima. I nećemo ništa da kupujemo od njih (iako ništa nismo kupili od 2014. godine, ali lista proizvoda zabranjenih za uvoz može se dodatno proširiti).
Ispostavilo se da ćemo sami doručkovati, napisao je Medvedev na Telegramu.



Objava Medvedeva na Telegramu. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.