NOVI IZVJEŠTAJ

Kijev i dalje glavni cilj Rusije, u Donbasu prisilna mobilizacija ljudi

Granatiranje glavnog grada je počelo tokom večeri jučer, a pogođeno je nekoliko stambenih objekata i tržni centar

Ukrajinci su pogodili, kako kažu, sedam ruskih ciljeva. AFP

H. J. I.

21.3.2022

Britansko ministarstvo odbrane je objavilo posljednje ažurirane informacije o stanju s ratom u Ukrajini. Na prvom mjestu navode da se teške borbe i dalje vode sjeverno od Kijeva.

Granatiranje glavnog grada je počelo tokom večeri jučer, a pogođeno je nekoliko stambenih objekata i tržni centar. Broj žrtava se još uvijek sabira. 

Navode da su ruske snage koje su napredovale na grad sa sjeveroistoka zastale, a one koje su napredovale iz smjera Hostomela na zapadu prema sjeverozapadu su odbijene žestokim ukrajinskim otporom.

- Glavni dio ruskih snaga je i dalje više od 25 kilometara udaljen od centra grada-  naveli su. 


Britansko ministarstvo odbrane navodi da je Kijev i dalje primarni vojni cilj Rusije uprkos tome što već neko vrijeme ne napreduju na tom bojištu.

- Tokom sljedećih sedmica vjerovatno će dati prioritet pokušajima da opkole grad - rekli su.

Svoje dnevno ažuriranje su objavile i Oružane snage Ukrajine koje su istaknule štetu koju su uspjeli nanijeti neprijateljima tokom 25. dana invazije.

- Položaj i priroda djelovanja obrambenih snaga nisu se značajno promijenili tokom proteklog dana - ističe se u izvještaju.

Ukrajinci su pogodili, kako kažu, sedam ruskih ciljeva, jedan avion, četiri bespilotne letjelice i dvije krstareće rakete. Navode da su Rusi smanjili intenzitet upotrebe aviona s posadom, ali da su povećali broj bespilotnih letjelica.

Na kraju, tvrde da u samoproglašenim republikama Donjeck i Lugansk, ruske snage provode mjere prisilne mobilizacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.